Creierul și Longevitatea – Lifespan 7

Creierul și Longevitatea – Lifespan 7

Creierul și Longevitatea – Lifespan 7

În călătoria noastră către prelungirea sănătății și a vieții, creierul joacă un rol esențial. Dr. David Sinclair, cercetător și profesor la Harvard Medical School, prezintă teorii noi despre longevitatea creierului, oferindu-ne perspective asupra modului în care putem menține și chiar îmbunătăți funcțiile cognitive pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Creierul și Procesul de Îmbătrânire

Comparativ cu alte organe ale corpului nostru, creierul îmbătrânește mai lent, beneficiind de protecția craniului și a barierei hematoencefalice, precum și de faptul că nu se regenerează la fel de repede ca alte organe (precum ficatul), prin urmare riscul apariției celulelor cu anomalii este mai mic. Cu toate acestea, după vârsta de 40 de ani, volumul creierului nostru scade cu aproximativ 5% în fiecare deceniu.

Astfel, creierul nu este imun la procesul de îmbătrânire, iar pentru a preveni deteriorarea cognitivă, Dr. Sinclair propune aplicarea acelorași mecanisme de longevitate și la nivel cerebral.

Completează chestionarul Zitamine pentru a afla ce vitamine ți se potrivesc! 

Autofagia reciclează proteinele din creier care, nereciclate pot duce la boli precum Alzheimer, spune Sinclair.

Sirtuinele (Sirt 1 și 6) sunt foarte importante pentru creier. Când un cromozom se rupe sau o celulă este distrusă, sirtuinele merg în acel loc să repare ADN-ul distrus. 99,9% din ele se întorc apoi la locul lor, dar 0,1% nu se mai întorc și în timp se acumulează și, alături de alți factori, cauzează îmbătrânire.

Pentru a reduce acest fenomen, Sinclair recomandă îmbunătățirea activității sirtuinelor cu ajutorul NMN, Resveratrol, a unei diete care imită adversitatea și a sportului. 

Importanța Dieta și a Factorilor Nutriționali

Dieta joacă un rol crucial în menținerea sănătății creierului. Dieta mediteraneană și cea Okinawa sunt prezentate de Sinclair ca alegeri benefice pentru longevitate, oferind protecție împotriva îmbătrânirii creierului.

Asigurarea unui aport adecvat de vitamine din complexul B este esențială pentru creier. De exemplu, un nivel prea scăzut al vitaminelor B e corelat cu un nivel mare de homocisteină, care e un predictor de boli de inimă și demență. În cazul femeilor, menopauza crește și ea homocisteina, deci suplimentarea cu vitamine din complexul B devine și mai importantă în acest caz. De asemenea, un nivel scăzut de vitamina B12 poate duce la deteriorarea epigenomului (îmbătrânire), la boli de inimă și demență. 

Acizii grași Omega 3 sunt „cărămizile” creierului: ajută la memorie, au efect antidepresiv și antiinflamator. Omega 3 se găsește în pește (somon, macrou, krill, sardine). Principalii acizi grași sunt:

- EPA (acid eicosapentoic) – Sinclair recomandă să consumăm în fiecare zi 1 gram de EPA.
- DHA (acid docosahexaenoic) – Sinclair recomandă să consumăm în fiecare zi 0,6 grame de DHA.
- ALA (acid alfa-linolenic) se găsește în plante și 10% din el e transformat de corpul nostru în EPA și DHA. ALA se găsește în semințe de in, chia, nuci),
- acid oleic – se găsește în ulei de măsline, avocado. David Sinclair ia acid oleic în fiecare seară. 

Suplimente precum NMN și Resveratrol ajută la vascularizarea țesuturilor, inclusiv a creierului, ceea ce contribuie la longevitate. 

De asemenea, pentru sănătatea creierului nostru, este recomandat să evităm consumul de alcool și fumatul.

Sportul și creierul

Activitatea fizică îmbunătățește circulația sângelui și activitatea neuronală, încetinind îmbătrânirea.

Un studiu din 2019 (Blumenthal et al.) făcut pe 160 de persoane sedentare de peste 55 de ani a arătat că exercițiile aerobice făcute cu regularitate timp de 6 luni au îmbunătățit funcțiile executive ale creierului (focus, concentrare, îndeplinirea sarcinilor, etc.).

Un Studiu din 2013 (Pereira et al.) făcut pe 451 de persoane în vârstă a arătat că exercițiile de forță făcute cu regularitate timp de 10 săptămâni au crescut BDNF (brain drive neurotrophic factor) – un marker care arată creșterea de celule noi la nivelul creierului și tinerețea creierului.

Somnul și creierul

Calitatea somnului este esențială pentru prevenirea îmbătrânirii rapide. În lipsa unui somn corespunzător, îmbătrânim mai repede. Sunt factori care ne pot ajuta în reglarea somnului, cum ar fi expunerea la lumină albastră dimineața și evitarea ei seara, înainte de culcare.

De asemenea, Sinclair spune că NMN administrat dimineața poate ajuta la reglarea ritmului circadian.Iar suplimente precum magneziul sau L-Theanina administrate seara pot contribui la un somn odihnitor.

Concluzie

În concluzie, teoria lui David Sinclair aduce noi modalități prin care putem influența longevitatea creierului. Abordările sale integrate, care combină factori nutriționali, exerciții fizice și gestionarea stresului, pot reprezenta cheia pentru menținerea unui creier sănătos și funcțional pe măsură ce trecem prin diferite etape ale vieții. Cu fiecare pas către înțelegerea mai profundă a proceselor biologice, sperăm să descoperim modalități noi și eficiente de a păstra agilitatea mintală și claritatea cognitivă pe termen lung. Însă toate metodele propuse trebuie să fie verificate cu profesioniști din domeniul sănătății înainte de a le aplica în rutina proprie a fiecăruia dintre noi.

 

Seria articolelor despre longevitate

Despre longevitate - David Sinclair - Lifespan 1
Despre longevitate – teoria lui David Sinclair – Lifespan 2 
Dieta și longevitatea - David Sinclair – Lifespan 3
Strategii pentru longevitate de la David Sinclair: sport, saună, frig, HBOT – Lifespan 4
Suplimente pentru longevitate recomandate de David Sinclair – Lifespan 5
Rejuvenarea Pielii, Părului și Unghiilor – Lifespan 6

 

Surse

1.Lifespan: Why We Age―and Why We Don't Have To
2.Lifespan with Dr.David Sinclair – Podcast
3.Dr. David Sinclair: The Biology of Slowing & Reversing Aging
4.David Sinclair – Why we age and why we don’t have to
5.Coronavirus Update: How to Boost your Immunity in Times of Pandemic with Harvard Medical School Professor & Biologist David Sinclair  

DISTRIBUIE ARTICOL


  • 30/April/2024
  • |
  • 5 min

Rejuvenarea Pielii, Părului și Unghiilor – Lifespan 6

În lumea fascinantă a cercetărilor asupra îmbătrânirii, Dr. David Sinclair, profesor la Harvard Medical School și aut...

Citește mai mult >

Cele mai citite

  • Tue, Apr 30, 2024
  • |
  • 5 min

Cele mai bune suplimente alimentare pentru seniori

  Persoanele în vârstă se pot confrunta cu provocări în ceea ce privește atingerea nevoilor nutriționale. Odată cu vârsta, organismul devine mai puțin eficient în absorbția unor nutrienți cheie. Un...

Citește mai mult>

  • Thu, Mar 21, 2024
  • |
  • 5 min

Cum poți ameliora sindromul premenstrual?

  Sindromul premenstrual (SPM) este asociat cu o serie de simptome fizice și psihologice care se produc înainte de perioada menstruației. Cauza exactă a SPM este necunoscută, însă se pare ca este l...

Citește mai mult>

  • Thu, Mar 21, 2024
  • |
  • 5 min

Cum îți afectează sănătatea tractului gastrointestinal aspectul pielii și al părului?

Indiferent de cât de dedicat ar fi cineva rutinei de skincare, cremele și serurile nu pot merge foarte departe în misiunea lor de a îmbunătăți aspectul pielii și al părului. De fiecare dată când nu...

Citește mai mult>

Înapoi sus

Înapoi sus