Despre longevitate - David Sinclair - Lifespan 1

Despre longevitate - David Sinclair - Lifespan 1

Despre longevitate - David Sinclair - Lifespan 1

David Sinclair este profesor de genetică la Harvard Medical School și co-director al Centrului pentru Biologie și Studiul Îmbătrânirii “Paul F. Glenn” din cadrul Universității Harvard. Sinclair este autorul cărții "Lifespan: De ce îmbătrânim și cum să nu o mai facem" și un pionier în domeniul cercetării asupra longevității. Munca sa se concentrează pe înțelegerea proceselor biologice care stau la baza îmbătrânirii și pe dezvoltarea strategiilor pentru prelungirea sănătății și a vieții.

Bazele Teoriei Longevității - Genom, Epigenom și îmbătrânire

David Sinclair este recunoscut pentru cercetările sale în domeniul geneticii moleculare și al biologiei îmbătrânirii. El este unul dintre puținii cercetători care face eforturi să explice pe înțelesul tuturor descoperirile echipei sale în domeniul longevității.

Descoperă pachetele pentru longevitate David Sinclair

Vezi pachetele

Astfel, el explică faptul că genomul uman este precum un CD, conținând informația genetică sub forma secvențelor de ADN (adenină, timină, guanină și citozină). Epigenomul, pe de altă parte, poate fi considerat "software"-ul care citește acest CD și reglează care gene sunt active în fiecare celulă (și care nu).

Genomul este același în toate celulele corpului nostru și se află în nucleul celulei. Sunt doi metri de ADN într-un nucleu atât de mic, prin urmare ADN-ul este „împachetat” frumos ca să încapă (adică e înfășurat în jurul unor proteine numite histamine, care se atrag și formează structuri numite cromozomi).

Imaginați-vă ADN-ul ca banda înfășurată pe rotițele unei casete audio: majoritatea informației de pe casetă este înfășurată pe rotițe și nu poate fi citită; numai o mică bucată din bandă se află „la vedere” și poate fi citită de casetofon. Similar, fiecare celulă are în nucleu toată informația genetică pe care a fost construit corpul nostru, dar ea „citește” doar bucata de ADN aflată „la vedere” și, astfel, știe, de exemplu, că trebuie să fie celulă de piele și nu un neuron (acest lucru se numește „diferențiere celulară”).

Pe scurt, genele „împachetate” nu sunt citite de celule (materialul genetic există, dar e inactiv). Doar genele desfășurate sunt citite, adică sunt active, și se manifestă în caracteristicile corpului nostru.

În procesul normal de îmbătrânire, părți din materialul genetic "împachetat" în cromozomi încep să se desfășoare și devin active, afectând funcțiile celulelor. Celula începe să citească acest material genetic și nu mai „știe”, de exemplu, că e celulă de piele, ci începe să devină confuză și se manifestă și ca o celulă din rinichi sau ca un neuron, etc. (acest proces se numește „ex-diferențiere” sau confuzie celulară). Ca și când banda de la casetă nu mai e înfășurată pe rotițe, începe să se desfășoare și casetofonul se încurcă și nu mai redă corect informația de pe bandă.

Ex-diferențierea stă la baza îmbătrânirii și cauzează boli precum Alzheimer sau diabet. Când apare fenomenul de ex-diferențiere, celulele afectate:

1. fie sunt omorâte de organism;

2. fie devin canceroase;

3. fie devin senescente, adică bătrâne – ele sunt celule vii, dar nu se pot replica și eliberează în organism substanțe dăunătoare, inflamatorii numite proteine SASP, adică fenotip secretor asociat senescenței (senescent associated secretory phenotype).

Vestea bună ? 

Doar 20% din longevitatea unui om ține de moștenirea genetică (genom), pe care nu o putem schimba.

80% din longevitate vine din stilul nostru de viață, pe care îl putem influența și niciodată nu este prea târziu să facem o schimbare.

Ce e genetic, e ireversibil. Ce e epigenetic, e reversibil. Să vedem cum. 

Descoperă pachetele pentru longevitate David Sinclair

Vezi pachetele

 

Seria articolelor despre longevitate

Despre longevitate – teoria lui David Sinclair – Lifespan 2 
Dieta și longevitatea - David Sinclair – Lifespan 3
Strategii pentru longevitate de la David Sinclair: sport, saună, frig, HBOT – Lifespan 4
Suplimente pentru longevitate recomandate de David Sinclair – Lifespan 5
Rejuvenarea Pielii, Părului și Unghiilor – Lifespan 6
Creierul și Longevitatea – Lifespan 7

Surse

1.Lifespan: Why We Age―and Why We Don't Have To
2.Lifespan with Dr.David Sinclair – Podcast
3.Dr. David Sinclair: The Biology of Slowing & Reversing Aging
4.David Sinclair – Why we age and why we don’t have to
5.Coronavirus Update: How to Boost your Immunity in Times of Pandemic with Harvard Medical School Professor & Biologist David Sinclair  

 


DISTRIBUIE ARTICOL


  • 30/July/2024
  • |
  • 8 min

Despre longevitate - David Sinclair – Lifespan 2

David Sinclair este recunoscut pentru cercetările sale în domeniul geneticii moleculare și al biologiei îmbătrânirii....

Citește mai mult >

Cele mai citite

  • Wed, May 22, 2024
  • |
  • 5 min

Cele mai bune suplimente alimentare pentru seniori

  Persoanele în vârstă se pot confrunta cu provocări în ceea ce privește atingerea nevoilor nutriționale. Odată cu vârsta, organismul devine mai puțin eficient în absorbția unor nutrienți cheie. Un...

Citește mai mult>

  • Tue, Jul 30, 2024
  • |
  • 5 min

Cum poți ameliora sindromul premenstrual?

  Sindromul premenstrual (SPM) este asociat cu o serie de simptome fizice și psihologice care se produc înainte de perioada menstruației. Cauza exactă a SPM este necunoscută, însă se pare ca este l...

Citește mai mult>

  • Tue, Jul 30, 2024
  • |
  • 5 min

Cum îți afectează sănătatea tractului gastrointestinal aspectul pielii și al părului?

Indiferent de cât de dedicat ar fi cineva rutinei de skincare, cremele și serurile nu pot merge foarte departe în misiunea lor de a îmbunătăți aspectul pielii și al părului. De fiecare dată când nu...

Citește mai mult>

Înapoi sus

Înapoi sus