Rejuvenarea Pielii, Părului și Unghiilor – Lifespan 6
- 11 November 2024
- |
- 5 min
- Dr. Elena Pogorevici
În lumea fascinantă a cercetărilor asupra îmbătrânirii, Dr. David Sinclair, profesor la Harvard Medical School și autor al cărții "Lifespan – De ce îmbătrânim și cum să nu o mai facem", a adus contribuții semnificative cu privire la înțelegerea procesului de îmbătrânire și, mai important, la dezvoltarea unor strategii pentru a inversa sau încetini acest proces.
David Sinclair susține că procesul de îmbătrânire este strâns legat de declinul funcției mitocondriale și de deteriorarea ADN-ului. Pielea, părul și unghiile sunt zonele vizibile ale corpului care reflectă procesul de îmbătrânire: apar ridurile, firele de păr albe, iar unghiile cresc din ce în ce mai lent (un declin de aproximativ 0,5% pe an).
În mod normal, aceste țesuturi sunt susținute de colagen și elastină, proteine esențiale pentru fermitatea și elasticitatea lor. În teoria sa, Sinclair subliniază importanța restabilirii funcției mitocondriale și repararea ADN-ului pentru a revitaliza aceste țesuturi și a le reda tinerețea.
Cu alte cuvinte, David Sinclair e de părere că mecanismele pentru longevitate descrise în primele cinci articole din această serie au efecte benefice și asupra pielii, părului și a unghiilor. Însă prezintă și aspecte specifice acestor părți ale corpului uman, pe care le vom prezenta mai jos, pe scurt.
Pielea, un organ care poartă amprenta timpului, pare să aibă un ceas biologic propriu, potrivit lui Sinclair (adică un om poate avea o anumită vârstă biologică potrivit analizelor de sânge și o alta la nivelul pieli).
Fumatul, consumul de alcool și de alimente procesate sunt factori care accelerează procesul de îmbătrânire a pielii, de aceea este important să avem un stil de viață sănătos.
Descoperă pachetele pentru longevitate David Sinclair
Vezi pacheteleDavid Sinclair analizează câteva potențiale soluții pentru rejuvenarea pielii, multe dintre ele fiind însă la nivel experimental, fără să existe suficiente studii care să confirme eficacitatea lor:
1. De exemplu, Sinclair povestește despre un studiu în care cercetătorii au luat celule de piele umană și le-au tratat cu Navitoclax (ABT263) și Rapamicină în laborator, demonstrând capacitatea acestor substanțe de a rejuvena pielea.
2. Anumite peptide au prezentat, de asemenea, potențialul de a întineri pielea. Sinclair menționează brandul OneSkin care a testat peste 900 de peptide și a descoperit una care ar avea efecte în întinerirea pielii.
3. Retinoizii, cum ar fi Retin-A, sunt cunoscuți pentru creșterea producției de colagen și acțiunea eficientă asupra ridurilor, însă David Sinclair îi consideră “factori de abundență” , care pot interfera cu procesul de autofagie, prin urmare nu recomandă utilizarea lor continuă și atrage atenția asupra faptului că nu se cunosc efectele utilizării lor pe termen lung.
4. Cremele cu Resveratrol și Nicotinamidă ar putea sprijini producția de NAD+ și activarea sirtuinelor la nivelul pielii.
5. Acidul hialuronic este greu de absorbit de către piele, fiind vorba de molecule foarte mari. Injectarea de acid hialuronic este mai eficientă decât aplicarea unei creme, dar chiar și în cazul injectării este bine să alegi un acid hialuronic cu molecule mici, spune Sinclair.
6. Metodele precum Botox (toxina botulinică) sau exfolierile au un impact exclusiv cosmetic care poate dura câteva luni, fără a contribui, însă, la întinerirea pielii.
7. Terapiile de tip micro-needling ar putea fi un stres hormetic pentru piele, cu potențial efect anti-îmbătrânire, consideră Sinclair, dar cercetările asupra efectelor lor sunt încă în desfășurare.
Căderea părului e mai degrabă o consecință a genotipului (cromozomul X) și nu reflectă neapărat vârsta noastră biologică. Celulele stem din corpul nostru se divizează asimetric pentru a da naștere altor tipuri de celule. Când îmbătrânim cronologic (nu neapărat și biologic), celulele stem responsabile de creșterea parului sunt date afară din foliculii părului și astfel apare calviția.
Potrivit lui Sinclair, calviția poate fi gestionată prin tratamente locale precum Retin-A, Rogaine sau Propecia (un medicament care inhibă dihidrotestosteronul (DHT), dar are și efecte secundare, din păcate). Tehnologii precum Low Laser Light Therapy (LLLT) și PRP (plasma bogată în trombocite) oferă soluții care pot încetini căderea părului și chiar stimula regenerarea acestuia.
Albirea părului poate fi indusă sau accelerată de stres. Părul albește deoarece, pe măsură ce îmbătrânim, melanocitele devin disfuncționale și apoi mor (fenomen numit epoptoză). În stadiile incipiente, când melanocitele devin disfuncționale (de exemplu, când firul de păr este jumătate colorat, jumătate alb), albirea părului poate fi reversibilă prin repararea melanocitelor folosind mecanismelor de longevitate (care imită adversitatea) prezentate în primele 5 articole din această serie.
Pe măsură ce tehnologia avansează, putem să integrăm aceste descoperiri în rutina noastră de îngrijire pentru a păstra frumusețea și sănătatea pielii, părului și unghiilor pe termen lung.
Cu toate acestea, este important să menționăm că cercetările asupra acestei teorii sunt în curs, iar unele aspecte pot necesita confirmări suplimentare. În plus, abordările practice pentru aplicarea acestor idei în viața de zi cu zi, precum diete specifice sau tratamente, trebuie să fie analizate cu atenție și consultate cu profesioniști din domeniul sănătății.
În concluzie, teoria lui David Sinclair aduce o perspectivă provocatoare asupra modului în care putem influența procesul de îmbătrânire a pielii, părului și unghiilor. Cu progresele continue în cercetarea științifică și medicină, sperăm că descoperirile sale vor contribui la dezvoltarea unor strategii eficiente pentru menținerea frumuseții și sănătății pe termen lung.
Descoperă pachetele pentru longevitate David Sinclair
Vezi pachetele
Înapoi sus
Înapoi sus