Strategii pentru longevitate - David Sinclair: sport, saună, frig, HBOT – Lifespan 4

Strategii pentru longevitate - David Sinclair: sport, saună, frig, HBOT – Lifespan 4

Strategii pentru longevitate - David Sinclair: sport, saună, frig, HBOT – Lifespan 4

În căutarea mecanismelor din spatele longevității și a încetinirii procesului de îmbătrânire, Dr. David Sinclair propune o abordare holistică ce include modificări ale stilului de viață, alimentației și terapii inovatoare.
În acest articol, ne concentrăm pe următoarele strategii propuse de Sinclair: efortul fizic, camera hiperbarică, expunerea la temperaturi extreme.

Sportul - un pilon esențial pentru longevitate

Sinclair susține că sportul este un factor crucial pentru stimularea celor trei mecanisme principale de longevitate și pentru reducerea celulelor senescente. Prin activitatea fizică, se creează un stres hormetic, un tip de stres pozitiv care determină celulele să își activeze mecanismele de apărare.

În plus alergatul, de exemplu, induce producția de unei proteine numite VEGF (factor de creștere a vaselor de sânge), îmbunătățind astfel oxigenarea organismului și contribuind la longevitate. Practic, dacă faci cardio, organismul crede că ești urmărit de prădători și, ca să te ajute să supraviețuiești, creează noi vase de sânge, ca să te oxigenezi mai bine și să poți alerga mai bine. Dacă nu faci cardio, organismul consideră că nu ai nevoie de vase de sânge suplimentare și își direcționează resursele în altă parte, ceea ce impactează negativ longevitatea.

Recomandările practice ale lui Sinclair includ:

1. Cel puțin 10 mii de pași pe zi, făcuți mai ales după masă pentru a reduce glicemia.

2. Cel puțin 15 minute de antrenament HIIT (High-Intensity Interval Training) zilnic pentru un impuls cardiovascular și respirator.

3. Antrenamente de ridicare greutăți pentru menținerea masei musculare și a nivelurilor optime de testosteron, care scad o dată cu înaintarea în vârstă.

Ideal ar fi să-ți menții un nivel mediu al RHR (resting heart rate - pulsul în stare de repaus) sub 50 (pentru bărbați), respectiv sub 60 (pentru femei).

Frigul și Căldura - Extremele benefice pentru organism

Frigul (Cold Therapy)

Bebelușii până la un an nu tremură, prin urmare ca să se apere de frig au un tip de grăsime numită “brown fat” (grăsime maro). Și adulții au acest tip de grăsime, dar dacă nu ne expunem la frig, o pierdem tot mai mult pe măsură ce avansăm în vârstă.

Această grăsime are rolul de a ne proteja de frig, precum și de a arde grăsimea albă, stimulând metabolismul și producând proteine benefice pentru sănătatea generală. Recomandări: expunerea la temperaturi scăzute și băile în apă cu gheață, practici care pot reduce radicalii liberi și sprijini sănătatea celulară.

Căldura (Heat Therapy)

Sauna, spune David Sinclair, este eficientă în reducerea riscului de boli cardiovasculare și în creșterea numărului de vase de sânge. Prin sesiuni regulate, se stimulează circulația sanguină și se sprijină sănătatea cardiovasculară.

Rutina săptămânală a lui David Sinclair: 15 minute de saună, urmate de 4 minute în apă cu gheață, repetate de 5 ori.

Camera Hiperbarică - terapie pentru întinerire

Sinclair evidențiază beneficiile terapiei cu oxigen hiperbaric (HBOT) în promovarea longevității. Aceasta implică expunerea la oxigen sub presiune ridicată pentru o perioadă extinsă, fiind recunoscută pentru efectul său rejuvenant asupra celulelor.

Studiile arată că această terapie poate avea efecte pozitive asupra demenței, bolii Parkinson, a cogniției și memoriei pentru persoanele în vârstă, precum și în procesul general de vindecare a rănilor.

Un experiment făcut în Israel pe 30 de persoane a arătat că sesiuni regulate de HBOT (sesiuni a câte 90 de minute pe zi – 5 sesiuni pe săptămână, 60 în total) au redus numărul de celule senescente și au lungit telomerii.

Telomerii sunt capetele ADN-ului, esențiali pentru stabilitatea celulară (funcționează ca și capetele șireturilor - țin ADN-ul înfășurat). Telomerii, însă, se scurtează o dată cu înaintarea în vârstă.

 

Concluzie

Teoriile și practicile propuse de David Sinclair deschid uși noi în înțelegerea modului în care stilul de viață, dieta și terapiile inovatoare pot influența longevitatea. Prin integrarea efortului fizic, a expunerii la frig și căldură, putem contribui la stimularea mecanismelor interne de întinerire și la încetinirea procesului de îmbătrânire. Este important să abordăm aceste strategii cu atenție și să adaptăm practicile în funcție de nevoile individuale, sub îndrumarea profesională a specialiștilor în sănătate.

 

Seria articolelor despre longevitate

Despre longevitate - David Sinclair - Lifespan 1
Despre longevitate – teoria lui David Sinclair – Lifespan 2 
Dieta și longevitatea - David Sinclair – Lifespan 3
Suplimente pentru longevitate recomandate de David Sinclair – Lifespan 5
Rejuvenarea Pielii, Părului și Unghiilor – Lifespan 6
Creierul și Longevitatea – Lifespan 7

 

Surse

1.Lifespan: Why We Age―and Why We Don't Have To
2.Lifespan with Dr.David Sinclair – Podcast
3.Dr. David Sinclair: The Biology of Slowing & Reversing Aging
4.David Sinclair – Why we age and why we don’t have to
5.Coronavirus Update: How to Boost your Immunity in Times of Pandemic with Harvard Medical School Professor & Biologist David Sinclair  

DISTRIBUIE ARTICOL


  • 25/April/2024
  • |
  • 8 min

Suplimente pentru longevitate recomandate de David Sinclair – Lifespan 5

Dr. David Sinclair, unul dintre principalii cercetători în domeniul longevității, aduce în prim-plan o serie de strat...

Citește mai mult >

Cele mai citite

  • Tue, Apr 16, 2024
  • |
  • 5 min

Cele mai bune suplimente alimentare pentru seniori

  Persoanele în vârstă se pot confrunta cu provocări în ceea ce privește atingerea nevoilor nutriționale. Odată cu vârsta, organismul devine mai puțin eficient în absorbția unor nutrienți cheie. Un...

Citește mai mult>

  • Thu, Mar 21, 2024
  • |
  • 5 min

Cum poți ameliora sindromul premenstrual?

  Sindromul premenstrual (SPM) este asociat cu o serie de simptome fizice și psihologice care se produc înainte de perioada menstruației. Cauza exactă a SPM este necunoscută, însă se pare ca este l...

Citește mai mult>

  • Thu, Mar 21, 2024
  • |
  • 5 min

Cum îți afectează sănătatea tractului gastrointestinal aspectul pielii și al părului?

Indiferent de cât de dedicat ar fi cineva rutinei de skincare, cremele și serurile nu pot merge foarte departe în misiunea lor de a îmbunătăți aspectul pielii și al părului. De fiecare dată când nu...

Citește mai mult>

Înapoi sus

Înapoi sus