Suplimente pentru longevitate recomandate de David Sinclair – Lifespan 5

Suplimente pentru longevitate recomandate de David Sinclair – Lifespan 5

Suplimente pentru longevitate recomandate de David Sinclair – Lifespan 5

Dr. David Sinclair, unul dintre principalii cercetători în domeniul longevității, aduce în prim-plan o serie de strategii și suplimente alimentare care, potrivit lui, pot influența semnificativ procesul de îmbătrânire. În acest articol, vom explora protocolul lui Sinclair și impactul pe care suplimentele alimentare îl pot avea asupra longevității.

Suplimente alimentare vs Medicamente

Suplimentele alimentare sunt substanțe pe care le găsim în mod natural în mâncare, în natură, doar că într-o formă concentrată.

Medicamentele, pe de altă parte, sunt substanțe chimice create în laborator, pe care le luam doar în mod excepțional, la recomandarea unui medic.

Iată care sunt suplimentele care acționează pozitiv asupra celor trei mecanisme de longevitate, potrivit lui David Sinclair:

 1. NMN (Nicotinamidă Mononucleotidă)

NAD+ (Nicotinamidă Adenin Dinucleotidă) este combustibilul sirtuinelor. NAD+ este o molecula foarte mare și dacă o luăm direct din exterior (de exemplu, o ingerăm sau o administrăm intravenos) este greu ca ea să intre în celule. Poate intra în neuroni, dar alte celule din organism trebuie să o desfacă în componente mai mici pentru ca ea să intre în celulă.

NMN (Nicotinamidă Mononucleotidă) este un precursor al NAD+, având o moleculă mai mică ce poate pătrunde în celule. NMN+NMN = NAD+ iar administrarea a 1g de NMN/zi dublează nivelul de NAD în 10 zile, spune Sinclair.

NR (Nicotinamidă Ribozidă) este un precursor al NMN. Corpul transformă NR în NMN, adăugând fosfat. NR e o moleculă mai mică decât NMN, dar procesul de transformare a NR în NAD+ e mai lung, ceea ce implică niște pierderi, iar în plus în organismul nostru nu este foarte mult fosfat, iar fără fosfat NR nu se transformă în NMN, care apoi se transformă în NAD+. Vitamina B3 (nicotinamidă) este un precursor al NR.

Prin urmare, analizând aceste lucruri David Sinclair a ales să ia 1g de NMN în fiecare dimineață.

Șoarecii cărora li s-a administrat NMN au trăit cu 10-15% mai mult decât cei care nu au luat, cu rezultate mai bune la femele.

În plus, un studiu pe oameni din 2021 (Yoshino et al.)  a arătat că administrarea a 250mg de NMN pe zi timp de 10 săptămâni crește sensibilitatea la insulină, ajutând la scăderea glicemiei, care este un marker pentru longevitate.

Organismul folosește NAD+ ca să producă energie (ATP – adenozin trifosfat) și, de asemenea, să alimenteze sirtuinele. ATP este cea mai abundentă moleculă din organism, iar NAD+ e a doua cea mai abundentă, însă pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul distruge mai mult NAD+ și produce tot mai puțin, de aceea suplimentarea cu NMN poate ajuta.

2. RESVERATROL

Resveratrolul activează sirtuinele. În plus, o analiză din 2019 a studiilor pe oameni a arătat că administrarea de Resveratrol la oameni a avut efecte semnificative în reducerea glicemiei, a nivelului hemoglobinei glicate (HbA1c) și a crescut considerabil sensibilitatea la insulină.

Un studiu din 2020 (Batista-Jorge at al) a arătat că administrarea a 250 mg de Resveratrol pe zi timp de 3 luni unor oameni cu vârsta între 30 și 60 de ani și cu un indice de masă corporală (IMC sau BMI) de 30 sau mai mare, a scăzut nivelul LDL-c (colesterolul „rău”), a crescut nivelul de HDL-C (colesterolul „bun”) și a îmbunătățit și alți biomarkeri ai participanților la studiu, precum ureea, creatinina și albumina din sânge.

Resveratrolul este o substanță care se găsește în vinul roșu, însă pentru a ajunge la dozele eficiente de 250mg-1g de Resveratrol pe zi, ar trebui să bem o suta de pahare de vin roșu pe zi, ceea ce ar face ca efectele adverse ale alcoolului să depășească cu mult avantajele Resveratrolului. Prin urmare, o soluție este suplimentul alimentar cu Resveratrol.

Resveratrolul este o substanță hidrofobă, deci ajută să-l dizolvi în mâncare înainte să îl iei, ca să se absoarbă mai bine în organism. David Sinclair îl dizolvă în 2-3 linguri de iaurt sau în câteva lingurițe de ulei de măsline.

3. QUERCETINĂ și FISETINĂ

Quercetina și Fisetina sunt flavonoide care, potrivit lui Sinclair, reduc inflamația din corp, distrug celulele senescente și activează sirtuinele, având  potențialul de a prelungi durata de viață și de a îmbunătăți starea generală de sănătate.

4. SPERMIDINĂ

Potrivit lui Sinclair, Spermidina, o poliamină naturală, stimulează autofagia (inhibă mTOR)  și stabilizează schimbările epigenomului (cauza îmbătrânirii)  contribuind astfel la longevitate.

Într-un studiu pe oameni din 2018 (Wirth et al), participanților (cu vârsta între 60 și 80 de ani) li s-a administrat Spermidină zilnic timp de 3 luni de zile, ceea ce le-a îmbunătățit memoria comparativ cu cei care au primit placebo.

Protocolul lui David Sinclair astfel cum este prezentat de el însuși în blogul său Lifespan:

- NMN – 1g/zi - dimineața

- Resveratrol – 1g/zi - dimineața dizolvat în iaurt (sau ulei de măsline amestecat cu oțet și busuioc, pentru că acidul oleic activează și el sirtuinele).

- Spermidină – 2mg substanță activă / zi dimineața

- Fisetină - 500mg /zi

- Quercetină - 500mg /zi

David spune că dimineața crește în mod natural nivelul de NAD+ și activitatea sirtuinelor, prin urmare el ia aceste suplimente dimineața, pentru a se sincroniza cu ritmul natural al organismului.

David Sinclair ia și acid oleic în fiecare seară.

De asemenea, David Sinclair spune că ia 800 mg de Metformin pe zi (care este un medicament prescris pentru diabetul de tip 2), pentru a scădea glicemia și a stimula fastingul. Sinclair spune că nu ia Metformin atunci când merge la sală, pentru că Metforminul poate influența negativ creșterea masei musculare.

Berberina este un supliment alimentar cu rol în scăderea glicemiei, a hemoglobinei glicozilate și a rezistenței la insulină despre care Sinclair spune că poate avea efecte similare cu Metforminul.

Protocolul lui David Sinclair, bazat pe suplimente alimentare și strategii specifice, evidențiază complexitatea interacțiunilor moleculare care pot influența longevitatea. Cu toate acestea, adoptarea unui astfel de protocol trebuie discutată cu profesioniști din domeniul sănătății, deoarece fiecare individ are nevoi specifice. În final, aceste informații oferă o privire în lumea cercetărilor privind longevitatea, dar ele nu înlocuiesc sfaturile personalizate ale profesioniștilor din domeniul sănătății.

 

Seria articolelor despre longevitate

Despre longevitate - David Sinclair - Lifespan 1
Despre longevitate – teoria lui David Sinclair – Lifespan 2 
Dieta și longevitatea - David Sinclair – Lifespan 3
Strategii pentru longevitate de la David Sinclair: sport, saună, frig, HBOT – Lifespan 4
Rejuvenarea Pielii, Părului și Unghiilor – Lifespan 6
Creierul și Longevitatea – Lifespan 7

 

Surse

1.Lifespan: Why We Age―and Why We Don't Have To
2.Lifespan with Dr.David Sinclair – Podcast
3.Dr. David Sinclair: The Biology of Slowing & Reversing Aging
4.David Sinclair – Why we age and why we don’t have to
5.Coronavirus Update: How to Boost your Immunity in Times of Pandemic with Harvard Medical School Professor & Biologist David Sinclair  

DISTRIBUIE ARTICOL


  • 30/April/2024
  • |
  • 5 min

Rejuvenarea Pielii, Părului și Unghiilor – Lifespan 6

În lumea fascinantă a cercetărilor asupra îmbătrânirii, Dr. David Sinclair, profesor la Harvard Medical School și aut...

Citește mai mult >

Cele mai citite

  • Tue, Apr 30, 2024
  • |
  • 5 min

Cele mai bune suplimente alimentare pentru seniori

  Persoanele în vârstă se pot confrunta cu provocări în ceea ce privește atingerea nevoilor nutriționale. Odată cu vârsta, organismul devine mai puțin eficient în absorbția unor nutrienți cheie. Un...

Citește mai mult>

  • Thu, Mar 21, 2024
  • |
  • 5 min

Cum poți ameliora sindromul premenstrual?

  Sindromul premenstrual (SPM) este asociat cu o serie de simptome fizice și psihologice care se produc înainte de perioada menstruației. Cauza exactă a SPM este necunoscută, însă se pare ca este l...

Citește mai mult>

  • Thu, Mar 21, 2024
  • |
  • 5 min

Cum îți afectează sănătatea tractului gastrointestinal aspectul pielii și al părului?

Indiferent de cât de dedicat ar fi cineva rutinei de skincare, cremele și serurile nu pot merge foarte departe în misiunea lor de a îmbunătăți aspectul pielii și al părului. De fiecare dată când nu...

Citește mai mult>

Înapoi sus

Înapoi sus