Cele mai bune vitamine pentru imunitate

Cele mai bune vitamine pentru imunitate

Cele mai bune vitamine pentru imunitate

Un sistem imunitar puternic, care să lupte în prima linie cu bacteriile și virusurile, se poate dezvolta și natural prin alimentație, vitamine și suplimente alimentare. Din acest articol vei afla care sunt cele mai bune vitamine care îți pot crește imunitatea, pentru a le adăuga în pachetul tău de la Zitamine.

Ce este imunitatea și ce rol are pentru corp

Sistemul imunitar este compus dintr-un sistem de celule, organe, proteine și țesuturi, ca splina, celulele albe și sistemul limfatic. Rolul său este de a proteja corpul uman împotriva patogenilor, adică a acelor substanțe ca microbii, virușii sau paraziții care ne pot pune sănătatea în pericol. Acești patogeni au pe suprafața lor antigeni, cei care stimulează, de fapt, răspunsul imun al corpului.

Există mai multe tipuri de imunitate, dintre care cea înnăscută și cea dobândită. Cea înnăscută este imunitatea cu care ne naștem, inclusiv barierele fizice, ca părul sau pielea.

Vrei să vezi ce vitamine ți se potrivesc?

Completează chestionarul

Imunitatea dobândită este imunitatea pe care o dezvoltăm în timp, prin expunerea la diferiți patogeni. Organismul intră în contact cu acești patogeni, își formează anticorpi pentru a-i distruge, iar data viitoare când va fi amenințat de aceiași patogeni, îi va recunoaște și îi va distruge cu anticorpii deja creați.

Semne că ai o imunitate scăzută

O persoană cu o imunitate scăzută va avea mai multe șanse să dezvolte infecții și simptome mai accentuate ale acestora.

Majoritatea persoanelor răcesc de două, trei ori pe an și se refac cam într-o săptămână. Dacă observi că răcești mai des de atât, iar simptomele se întind chiar și pe săptămâni întregi, atunci e posibil să ai un răspuns imunitar scăzut. Alte infecții care pot apărea în cazul persoanelor cu o imunitate scăzută sunt pneumoniile, meningita, bronșita, bolile de piele sau problemele digestive, dar și afecțiuni mai grave, precum dezvoltarea tumorilor.

Completează chestionarul Zitamine pentru a afla ce vitamine ți se potrivesc! 

Factori care influențează imunitatea

Probabil ai observat că în sezonul rece imunitatea tinde să scadă. Aerul rece determină vasele de sânge să se contracte, circulația celulelor albe este îngreunată, iar virusurile pătrund mai ușor în tractul respiratoriu. De asemenea, în sezonul rece petrecem mai puțin timp în lumina soarelui, cea care este răspunzătoare pentru producerea de vitamina D3 în corp, una dintre vitaminele esențiale pentru sistemul imunitar.

Vârsta influențează și ea sistemul imunitar. Imunitatea devine mai puțin eficientă odată cu trecerea anilor și este asociată cu inflamația cronică, ceea ce crește riscul de afecțiuni. Totuși, vârstnicii își pot menține un sistem imunitar puternic printr-o alimentație sănătoasă bogată în vitamine și minerale și activitate fizică.

Stilul de viață este cel mai important factor pentru o imunitate puternică la orice vârstă. Cu o alimentație bogată în vitamine, un program zilnic de exerciții fizice, un somn odihnitor și limitarea consumului de alcool și tutun, sistemul tău imunitar are toate premisele să învingă inamicii exteriori și să te apere de infecții și boli.

Vitamine pentru o imunitate scăzută

Ca să te asiguri că ai un sistem imunitar puternic, înarmează-l cu vitaminele și nutrienții necesari. Le poți găsi din surse naturale, dar uneori este nevoie să completezi necesarul zilnic prin suplimente alimentare. Ca să fii sigur că bifezi dozele zilnice recomandate, apelează la un serviciu practic prin care primești acasă, lunar, cura ta personalizată de vitamine și suplimente alimentare.

Vitamina C

Când ne gândim la vitamine pentru imunitate, ne gândim automat la vitamina C. Vitamina C, sau acidul ascorbic, este o vitamină solubilă în apă. Asta înseamnă că deși ajunge în țesuturile corpului, nu este bine stocată și trebuie luată zilnic prin alimente sau suplimente alimentare.

Rolul vitaminei C în susținerea sistemului imunitar

Vitamina C este necesară pentru creșterea, dezvoltarea și repararea tuturor țesuturilor din corp, implicit și a celor care formează sistemul imunitar. Este un puternic antioxidant care ne protejează de radicalii liberi și chimicalele toxice precum poluarea sau fumul de țigară. Radicalii liberi pot contribui la dezvoltarea cancerului, bolilor de inimă sau artritei.

Surse naturale de vitamina C

Fructele și legumele sunt cele mai bune surse de vitamina C. Alimentele bogate în vitamina C sunt:

  • Citricele (portocale, kiwi, lămâi, grapefruit)
  • Căpșunile
  • Legumele crucifere (broccoli, varza de bruxelles, varza, conopida)
  • Roșiile
  • Ardeii grași

Doza recomandată de vitamina C

Institutul Național de Sănătate recomandă 80 de mg ca doză zilnică de vitamina C. Aceasta diferă în funcție de vârstă pentru copii și poate crește pentru femeile însărcinate și fumători. Doza maximă de vitamina C este de 2000 mg/zi.

Vitamina D

Vitamina D este o vitamină liposolubilă (solubilă în grăsimi). Apare sub două forme – vitamina D2, sub formă de nutrient pe care îl putem ingera din alimente, și vitamina D3, produsă de corpul uman atunci când suntem expuși la lumina soarelui.

Rolul vitaminei D în susținerea sistemului imunitar

Studiile arată că vitamina D are efecte asupra reducerii celulelor canceroase, susține corpul împotriva infecțiilor și reduce inflamațiile. Are un rol important atât în reglarea răspunsului imunitar înnăscut, cât și a celui dobândit.

Studiile arată că mărind nivelul de vitamina D3, în special în sezonul rece, prin suplimente alimentare, scade riscul de răceală și gripă.

Soarele este cea mai importantă sursă naturală de vitamina D3, de aceea mai este denumită și vitamina soarelui.

Vitamina D2 o poți găsi în alimente precum:

  • Gălbenușul de ou
  • Somonul
  • Sardinele
  • Sucul de portocale
  • Ficatul de vită
  • Lactatele
  • Cerealele

Pentru că puține alimente sunt bogate în vitamina D, specialiștii recomandă suplimentele naturale pe bază de vitamina D pentru a atinge doza zilnică recomandată.

Doza zilnică recomandată de vitamina D

Doctorul este cel care stabilește dozele zilnice de vitamina D în funcție de organism, însă la nivel internațional sunt recomandate următoarele doze:

  • Copii cu vârste între 0 și 12 luni - 400 UI/zi
  • Persoane cu vârste între 1 și 70 de ani - 600 UI/zi
  • Persoane peste 71 de ani - 800 UI/zi

Zinc

Zincul este un nutrient esențial, necesar pentru mai multe funcții importante din corp, ca reacțiile enzimatice, sinteza proteinei, sinteza ADN-ului, vindecarea rănilor, dar și funcția imunitară.

Rolul zincului în susținerea sistemului imunitar

Zincul este un nutrient esențial pentru funcționarea celulelor imunitare și susținerea răspunsului imunitar.

Unele studii au arătat că 80-92 de mg de zinc pe zi pot reduce durata răcelii cu până la 33%. În plus, poate reduce semnificativ riscul de infecții și susține sistemul imunitar pentru cei în vârstă.

Surse naturale de zinc

Există mai multe alimente de origine animală sau vegetală care conțin zinc. Principalele surse de zinc sunt:

  • Carne: vită, porc, miel, curcan, pui
  • Pește: sardine, somon
  • Legume: năut, linte, fasole
  • Ouă
  • Lactate: lapte, iaurt și brânză
  • Cereale integrale

Doza zilnică recomandată de zinc

La nivel internațional, este recomandată o doză zilnică de 11 mg pentru bărbații adulți și 8 mg pentru femeile adulte. La femeile însărcinate și cele care alăptează se recomandă o doză zilnică de zinc între 11 și 12 mg.

Vrei să vezi ce vitamine ți se potrivesc?

Completează chestionarul

Alte suplimente care susțin imunitatea

Quercetina - are proprietăți anti-virale și anti-inflamatorii, care te pot ajuta să ții departe inflamațiile și răcelile.

Probioticele – studiile arată că “bacteriile bune” din intestine susțin funcționarea normală a celulelor din mediul intestinal, proces important în evitarea inflamațiilor. De asemenea, cercetările arată că probioticele pot susține răspunsul imunitar și în interiorul plămânilor. Probioticele se găsesc în iaurt și alte produse lactate fermentate.

Spirulina – este bogată în vitamine și minerale esențiale pentru un sistem imunitar puternic. Cercetările arată că spirulina poate susține producerea de celule albe și anticorpi care să lupte cu bacteriile din corp. De obicei, găsești spirulina sub formă de praf sau suplimente alimentare. 

Omega 3 – un consum constant de ulei de pește care conține Omega 3, întărește sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte mult mai ușor împotriva infecțiilor respiratorii.

Încearcă pachetul pentru imunitate recomandat de specialiștii Zitamine!

Concluzii

Un stil de viață sănătos este esențial pentru menținerea unui sistem imunitar puternic pe tot timpul anului. În sezonul rece, sistemul imunitar poate avea nevoie de sprijin din partea ta prin suplimente alimentare naturale care să completeze aportul de vitamine și nutrienți din alimentație. Vitamina C, D și zinc-ul sunt unele dintre cele mai importante suplimente pentru susținerea unei imunități puternice.

Completează chestionarul Zitamine pentru a afla ce vitamine ți se potrivesc! 


DISTRIBUIE ARTICOL


  • 30/July/2024
  • |
  • 7 min

Învinge oboseala: 5 vitamine care te ajută să ai mai multă energie

Starea de oboseală și lipsa de energie au devenit o constantă în viața noastră. Ritmul alert în care trăim ne face de...

Citește mai mult >

Cele mai citite

  • Wed, May 22, 2024
  • |
  • 5 min

Cele mai bune suplimente alimentare pentru seniori

  Persoanele în vârstă se pot confrunta cu provocări în ceea ce privește atingerea nevoilor nutriționale. Odată cu vârsta, organismul devine mai puțin eficient în absorbția unor nutrienți cheie. Un...

Citește mai mult>

  • Tue, Jul 30, 2024
  • |
  • 5 min

Cum poți ameliora sindromul premenstrual?

  Sindromul premenstrual (SPM) este asociat cu o serie de simptome fizice și psihologice care se produc înainte de perioada menstruației. Cauza exactă a SPM este necunoscută, însă se pare ca este l...

Citește mai mult>

  • Tue, Jul 30, 2024
  • |
  • 5 min

Cum îți afectează sănătatea tractului gastrointestinal aspectul pielii și al părului?

Indiferent de cât de dedicat ar fi cineva rutinei de skincare, cremele și serurile nu pot merge foarte departe în misiunea lor de a îmbunătăți aspectul pielii și al părului. De fiecare dată când nu...

Citește mai mult>

Înapoi sus

Înapoi sus