Ce este quercetina? Proprietăți și beneficii pentru sănătate
- 11 November 2024
- |
- 7 min
- Iulia Hădărean Dietetician
Quercetina are numeroase proprietăți biologice unice care pot ajuta la ameliorarea performanțelor mintale și fizice și la reducerea riscului de infecții. De asemenea, quercetina este un compus antioxidant, ce poate susține sistemul imunitar, și un puternic agent antiinflamator și antialergic.
Quercetina este un flavonoid, un pigment vegetal cu o acțiune antioxidantă remarcabilă. Cu numeroase alte beneficii, quercetina, al cărei nume provine din termenul latin “quercetum” (pădure de stejari), poate să contribuie la îmbunătățirea stării generale de sănătate. Fiind prezentă doar în plante, corpul nostru nu este capabil să o producă. Prin urmare, aportul din dietă și suplimente alimentare este necesar pentru a profita din plin de aceste beneficii. Iată mai jos care sunt proprietățile quercetinei, precum și care sunt alimentele care o conțin.
Descoperă pachetul de imunitate recomandat de specialiștii Zitamine!
Flavonoizii sunt substanțe produse de plante pentru a se apăra de agresiuni externe. De asemenea, aceștia sunt responsabili de colorarea plantelor. Au acțiune antioxidantă, respectiv protejează de deteriorare molecule vitale din celulele din corp. De asemenea, au proprietăți antiinflamatorii și pot fi folosiți în gestionarea unor maladii cronice, ca diabetul, bolile cardiovasculare și cancerul.
Vrei să vezi ce vitamine ți se potrivesc?
Completează chestionarulQuercetina a fost identificată în 1937, odată cu vitamina C, de biochimistul maghiar Albert Szent-Györgyi. Inițial, savantul a numit flavonoizii vitamina P, după ce a luat în considerare faptul că aceste substanțe puteau reduce permeabilitatea vaselor de sânge. Mai târziu, s-a stabilit că flavonoizii nu dețin principala calitate a unei vitamine, aceea de a fi considerați esențiali pentru viață. Printre cei mai populari flavonoizi - al căror număr se ridică la mii - sunt citroflavonoizii, care se găsesc în citrice, și catehinele, prezente în ceaiul verde.
Ce este quercetina? Quercetina este flavonoidul consumat cel mai frecvent de om, potrivit specialiștilor. Se estimează că o persoană consumă, în medie între 10 și 100 de miligrame de quercetină, din diverse surse alimentare, zilnic.
Quercetina, un compus de culoare galbenă și cu gust amar, se găsește în fructe, legume și alte plante, precum și în suplimente alimentare naturale. Cel mai frecvent, quercetina este asociata cu vitamina C în suplimentele alimentare, pentru o mai bună absorbție a flavonoidului. Dacă te întrebi în ce alimente se găsește în mod natural quercetina, ai mai jos o listă amplă, în principal fructe și legume. Astfel, quercitina se găsește în:
De asemenea, există mai multe plante care conțin quercitină, iar printre acestea se numără ginkgo biloba și sunătoarea. Pentru a beneficia din plin de proprietățile terapeutice ale quercetinei, consumă fructe și legume care o conțin în concentrații mari.
Cele mai bune surse de quercetină sunt caperele (180 mg la 100 g) și ceapa roșie (până la 100 mg/ 100 g, în funcție de soi, concentrațiile mai mari sunt în foile exterioare și zona din jurul rădăcinii). De asemenea, surse bogate de quercetină sunt broccoli, merele, ceaiul și vinul roșu.
Quercetina este sensibilă la temperaturi ridicate. Prepararea termică, indiferent de modalitate, fie ferbere, coacere sau prăjire, contribuie la reducerea cu 30% până la 80% din conținutul inițial de quercetină. Acesta este motivul pentru care ar trebui să consumi alimentele bogate în quercetină în stare crudă. O alimentație echilibrată și variată te va ajuta să beneficiezi de efectele antioxidante ale flavonoizilor. Pentru a-i oferi organismului tău dozele necesare din acest flavonoid, poți apela și la suplimente alimentare cu quercitină.
O alimentație echilibrată, cu multe fructe, legume, cereale integrale, proteine și grăsimi de calitate poate să asigure, în general, organismului uman substanțele nutritive de care are nevoie. Se întâmplă, însă, frecvent, ca în anumite circumstanțe - boli, stres, sezonul rece, poluare, stilul de viață etc. - să apară unele carențe de vitamine, minerale și alte tipuri de compuși esențiali. În plus, fiecare organism uman este unic, cu nevoi nutriționale specifice. Curele de suplimente alimentare naturale care să țină cont de nevoile și stilul de viață pot să ofere o soluție pentru astfel de carențe.
Pe de altă parte, vitaminele și suplimentele alimentare își fac efectul în timp, iar specialiștii, medici și farmaciști, recomandă o cură de minimum trei luni. Să ții o cură de vitamine poate fi provocator, deoarece trebuie să alegi produse de calitate, să te asiguri că le iei zilnic, dar și că mai ai suficiente capsule din fiecare. Există însă un serviciu foarte practic, care îți permite să primești lunar, acasă, printr-un abonament, cura de vitamine și suplimente alimentare personalizată.
Quercetina are numeroase proprietăți biologice unice care pot ajuta la ameliorarea performanțelor mintale și fizice și la reducerea riscului de infecții. De asemenea, quercetina este un compus antioxidant, ce poate susține sistemul imunitar, și un puternic agent antiinflamator și antialergic. În plus, quercetina are și proprietăți antivirale, fiind folosită ca terapie complementară contra COVID-19. Iată mai jos care sunt principalele proprietăți și beneficii ale quercitinei.
Quercetina este un aliat pentru sanatatea inimii datorită proprietăților sale antiinflamatorii și hipotensive. Mai precis, quercetina poate scădea nivelul proteinei C reactive (CRP), care este un bun indicator al inflamației în organism și al riscului de boli cardiovasculare. Deși mai sunt necesare studii privind acest subiect, unii specialiști sunt de părere că suplimentele alimentare naturale cu quercetină ar putea reprezenta o strategie pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare. De asemenea, unele studii au arătat că administrarea de quercetină poate scădea tensiunea arterială, la pacienții hipertensivi. Quercetina poate limita producția de angiotensină II, o moleculă care crește tensiunea arterială determinând contracția vaselor de sânge.
Principalele tratamente contra cancerului sunt chirurgia, chimioterapia și radioterapia. Pe lângă aceste tratamente convenționale de bază, există unele substanțe care pot fi folosite complementar. Antioxidanții sunt prezenți în dieta umană sub formă de vitamine (A, C și E), minerale (seleniu și zinc) și compuși specifici din plante, precum resveratrolul, curcuma, quercetina. Antioxidanții au rolul de a lupta împotriva oxidării celulare și a formării radicalilor liberi, dar și de a limita distrugerile cauzate de celulele canceroase și răspândirea acestora la țesuturile din apropiere. Quercitina s-a dovedit eficientă, potrivit unor studii, mai ales în gestionarea cancerului pancreatic.
Numărul persoanelor care suferă de alergii respiratorii este în creștere. Rinita alergică sezonieră are ca simptome mâncărimi la nivelul ochilor și lăcrimarea acestora, strănut și secreții nazale continue. Simptomele apar în urma unei reacții a sistemului imunitar la diverși factori alergeni, precum polenul. Corpul produce histamina, o substanță care provoacă o constricție a căilor nazale și a tractului respirator. Quercetina poate ajuta la gestionarea acestui fenomen neplăcut, acționând asupra producției de histamină și citokine, substanțe responsabile de simptome. Quercetina inhibă producția acestora prin stabilizarea mastocitelor, celule responsabile de efectele adverse ale unei reacții alergice. De asemenea, în medicina tradițională chineză, quercetina era de obicei folosită pentru a bloca reacțiile alergice cauzate de alimente ca arahide sau crustacee.
Bolile neurodegenerative, ca Alzheimer și Parkinson, dar și leziunile neuronale cauzate de accidentul vascular cerebral sunt asociate cu procese inflamatorii din sistemul nervos central. Unele studii au evidențiat potențialul flavonoizilor de a modula funcția neuronală și de a preveni neurodegenerarea asociată înaintării în vârstă. Quercetina și acidul ascorbic (vitamina C) pot reduce incidența și pot să protejeze celulele creierului de stresul oxidativ, asociat cu afecțiuni neurologice. De asemenea, suplimentele alimentare bogate în flavonoide, inclusiv quercetină, îmbunătățesc funcțiile cognitive și neuronale existente și stimulează procesul de regenerare a nervilor.
Mai multe studii au arătat că acest flavonoid poate să inhibe secreția în exces a acidului gastric, având efect gastroprotector. De asemenea, quercetina poate să inhibe infecția cu helicobacter pylori, având și efect antiulcer, dacă afecțiunea este cauzată de această bacterie ori de o sensibilitate sau alergie alimentară.
Pe de altă parte, quercitina nu este utilă pentru afecțiunile digestive care au alte cauze, de exemplu stres. În aceste cazuri, nu se recomandă administrarea de quercitină, pentru că aceasta are printre efectele secundare chiar tulburările gastrice.
Având un efect protector asupra scheletului, quercetina ajută la combaterea sau încetinirea pierderii densității osoase. Dezvoltarea osteoporozei este influențată de stresul oxidativ și inflamație, iar quercetina poate contribui la limitarea efectelor acestora, prin proprietățile antiinflamatorii și antioxidante.
Vrei să vezi ce vitamine ți se potrivesc?
Completează chestionarul
Flavonoidul quercetina are proprietăți antibacteriene, fiind util în gestionarea unei largi varietăți de bacterii, de la cele care afectează sistemele gastrointestinal și respirator, la cele care atacă pielea. Un bun agent antiinfecțios, quercitina împiedică și înmulțirea virusurilor, precum adenovirusurile și virusul herpes simplex. SARS-CoV-2 este coronavirusul care poate provoca pneumonie inflamatorie severă, aflat la originea pandemiei care a debutat în urmă cu doi ani. Mai multe studii au stabilit că, prin acțiunea sa antiinflamatorie, antioxidantă și analgezică, flavonoidul quercetină poate fi folosit în tratarea inflamației severe prezente în multe cazuri de COVID-19, complementar tratamentelor convenționale prescrise de medici.
Mai multe studii efectuate in vitro și pe animale au arătat că acest flavonoid se alătură compușilor naturali care au efecte anti-îmbătrânire. Printre aceștia se mai numără resveratrolul, din struguri, și polifenolii, din măsline, iar toți sunt incluși în dieta mediteraneană, cunoscută pentru eficiența sa în limitarea efectelor procesului îmbătrânirii.
Quercitina are numeroase beneficii pentru sănătate, însă, ca majoritatea substanțelor de acest tip, are și contraindicații. Astfel, administrarea de quercetina nu este recomandată persoanelor cu tulburări tiroidiene.
Cantitățile prea mari de quercetină administrate zilnic (peste 1.000 de mg) o perioadă lungă de timp, pot provoca probleme renale, digestive și dureri de cap.
Pe de altă parte, quercetina ar putea limita eficacitatea anumitor antibiotice, din familia chinolonelor, și poate să potențeze efectul medicamentelor anticoagulante. Acesta este motivul pentru care trebuie să se evite administrarea ei în zilele premergătoare unei intervenții chirurgicale. Totodată, poate crește efectele doxorubicinei și cisplatinei, utilizate în chimioterapie, și ale corticosteroizilor.
De obicei, suplimentele alimentare cu acest flavonoid pot include alți compuși. Vei găsi, de exemplu, produse cu quercetină + vitamina C, deoarece aceasta poate crește absorbția flavonoidului. Iar combinația de quercetină + zinc poate să ajute la stimularea sistemului imunitar.
Încearcă quercetina cu vitamina C, D și Zinc recomandată de specialiștii Zitamine!
În concluzie, quercetina este flavonoidul cel mai întâlnit în dietă. Este asociat cu reducerea inflamației, a tensiunii arteriale și a nivelurilor de zahăr din sânge, având și proprietăți antioxidante, de protejare a creierului, antialergice și anticancer. Mizează pe o dietă variată, care să te ajute să profiți de beneficiile quercetinei, dar și pe suplimente alimentare naturale, cerând în același timp și părerea medicului, dacă suferi de diverse afecțiuni.
Pentru a primi o recomandare personalizată de vitamine și suplimente, completează chestionarul Zitamine dezvoltat de o echipă de medici și farmaciști, care îți arată ce vitamine sunt potrivite pentru tine.
Înapoi sus
Înapoi sus