5 cele mai bune vitamine pentru prevenirea stresului și a oboselii

5 cele mai bune vitamine pentru prevenirea stresului și a oboselii

5 cele mai bune vitamine pentru prevenirea stresului și a oboselii

Poate îți este cunoscut sentimentul de lipsă de energie și oboseală care persistă zile la rând… Sau poate adormi cu dificultate și te trezești obosit? Nu avem cum să controlăm mereu ce se întâmplă în jurul nostru, dar putem sigur influența lucrurile  de la interior.

În astfel de momente, aportul de vitamine, proteine și minerale poate avea un impact puternic în felul în care ne simțim. De la o alimentație sănătoasă până la suplimentele alimentare, totul e la mâna noastră pentru a reconfigura traseul stresului și al impactului pe care îl are în viața noastră.

Deși ne dorim să avem o alimentație echilibrată din punct de vedere nutrițional, sunt momente când apar dezechilibre în dietă. Acestea se resimt și pot avea multe efecte negative asupra întregului organism, fie că vorbim de puterea de concentrare, de odihnă sau de sănătatea interioară a corpului. Atunci când acest dezechilibru se extinde și cauzează stări de anxietate, oboseală accentuată și duce la apariția sindromului burnout, trebuie să fim foarte atenți la nivelul vitaminelor și nutrienților din corp. 

Vrei să vezi ce vitamine ți se potrivesc?

Completează chestionarul   

Legătura dintre oboseală, stres și anxietate

Starea de oboseală, stresul și anxietatea au foarte multe în comun. Oboseala accentuată, dacă durează o perioadă lungă de timp, îți afectează nivelul de energie de care ai nevoie zilnic. Astfel, din cauza oboselii ești predispus la stări tensionate și stres pentru că rămâi în urmă cu sarcinile profesionale și rezultatele bune întârzie să apară. Există și un scenariu invers, în care stresul poate cauza oboseală, prin tulburări de somn și lipsa odihnei. Atunci când stresul devine greu de controlat, se instalează starea de anxietate, o consecință a stresului accentuat. În general, anxietatea se manifestă prin tulburări de somn, temeri nejustificate  și atacuri de panică. 

Deși la început lipsa de energie și oboseala pot fi ținute sub control, există riscul ca acestea să escaladeze și să apară momente de stres și, ulterior, anxietate. Dacă vrei să eviți aceste episoade neplăcute ce îți pot afecta atât viața personală, cât și pe cea profesională, trebuie să îți asiguri timpul necesar pentru odihnă fizică și psihică. Acesta este cel mai bun remediu pentru oboseală. Apoi, trebuie să susții organismul printr-o dietă echilibrată și vitamine și suplimente alese atent. Astfel, vei avea energia necesară pentru toate activitățile, momentele tensionate vor fi mai ușor de gestionat și îți vei menține optimismul și încrederea în propriile forțe. 

Atât oboseala, cât și stresul și anxietatea au efecte nocive asupra creierului și întregului organism. Gândurile și emoțiile negative te pot acapara și apare epuizarea fizică și psihică. Mai mult, stresul și oboseala sunt printre cele mai comune cauze ce duc la declanșarea anumitor boli grave. Cel mai sigur mod de a evada din acest ciclu oboseală-stres-anxietate este să ai un stil de viață sănătos, să îți asiguri timp pentru odihnă și un aport optim de vitamine și nutrienți pentru echilibrul interior și exterior.

Primele semne ale sindromului burnout

Sindromul burnout, cunoscut și ca sindromul epuizării profesionale, reprezintă epuizarea fizică, mentală și emoțională ca urmare a perioadelor lungi de stres. De la trăsăturile individuale, până la mediul de lucru și relațiile interpersonale, toate pot influența instalarea sindromului burnout. Trebuie să știi că, deși burnout-ul este asociat cu stresul accentuat, acest sindrom este rezultatul unei tensiuni continue, pe când starea de stres este pasageră, de moment. De aceea, momentele tensionate de stres sunt mai ușor de gestionat decât sindromul burnout. 

Primele semne ce pot indica declanșarea stării de burnout sunt cefalee, oboseală accentuată, lipsa încrederii în propriile forțe, retragere socială și senzație de suprasolicitare. Ar trebui să știi că sindromul burnout este din ce în ce mai comun. Dar dacă recunoști simptomele și apelezi la ajutor specializat, poți trece mai ușor peste acest moment. Pentru echilibrul interior și energia necesară pentru a gestiona mai bine perioadele aglomerate, trebuie să acorzi în primul rând atenție balanței nutritive și aportului de vitamine.

Cele mai bune vitamine și suplimente pentru prevenirea oboselii și a stresului

Atunci când alimentația își pierde din eficiență și ai o dietă dezechilibrată, vitaminele preiau rolul de a asigura buna funcționare a organismului tău. La fel se întâmplă și atunci când starea de oboseală și cea de stres devin greu de controlat. Vitaminele și suplimentele pot fi  remedii foarte bune pentru oboseala accentuată și stabilirea echilibrului emoțional.

Încearcă pachetul de energie recomandat de specialiștii Zitamine!

Rhodiola

Rhodiola are un potențial foarte mare în lupta cu stresul și oboseala. La bază o plantă, numită și ”rădăcina de aur” datorită proprietăților sale, din Rhodiola se obțin suplimente ce luptă împotriva stresului și oboselii. Bogată în antioxidanți, ajută organismul să devină rezistent la stres și echilibrează nivelul de cortizol. Astfel, cu ajutorul suplimentelor pe bază de Rhodiola, organismul va dezvolta rezistență și va trece mai ușor peste factorii stresori. Rhodiola este cunoscută ca un remediu pentru stările de oboseală, combate oboseala fizică și psihică, crește nivelul de energie și îmbunătățește metabolismul. 

Magneziu

Magneziul este unul dintre mineralele vitale pentru organism. Chiar și cel mai mic dezechilibru poate avea efecte neplăcute asupra nivelului de energie, stării de anxietate și oboselii. Principalul rol al magneziului este acela de a elibera energia din alimentele consumate pe parcursul unei zile și optimizează funcțiile sistemului digestiv. Mai mult, magneziul face parte din mineralele recomandate pentru oboseală și stres, pentru că ajută la reglarea somnului și odihnei. Dacă observi că nivelul energiei scade și apare oboseala în lipsa unui somn odihnitor, deficitul de magneziu poate fi responsabil pentru aceste simptome. Prin minerale, alături de o alimentație echilibrată, îi oferi corpului un aport optim de magneziu pentru buna funcționare a organismului.

Ashwagandha 

Ashwagandha are un nume greu de pronunțat la prima vedere, dar în același timp are foarte multe beneficii asupra corpului. Cel mai important beneficiu este acela că Ashwagandha luptă împotriva oboselii, stresului și stării de anxietate. Este o plantă foarte bogată din punct de vedere nutrițional, având în compoziția ei antioxidanți, aminoacizi și alcaloizi. Comparate cu medicamentele antidepresive din punct de vedere al efectului în lupta cu depresia și anxietate, suplimentele de Ashwagandha combat oboseala și stabilizează sănătatea mintală și funcția de concentrare. Toate aceste beneficii fără efectele secundare specifice medicamentelor. 

Omega

Numite și grăsimile bune, Omega 3 sunt acizi grași pe care corpul nostru nu îi poate produce. De aceea, ei trebuie asimilați cu ajutorul unei diete echilibrate. Dacă și în cazul alimentației există dezechilibre, suplimentele pe bază de Omega 3 sunt ușor de inclus în rutina ta zilnică. Pe lângă efectele benefice asupra sistemului cardiovascular, Omega 3 acționează și asupra sistemului nervos și combate stresul și oboseala datorită atributelor antioxidante și antiinflamatorii. Dacă te confrunți cu oboseală și dezechilibru emoțional și nu consumi suficientă carne de pește, principala sursă de Omega 3, suplimentele cu Omega 3 pentru oboseală și stres sunt cele mai eficiente pentru organismul tău. 

Vrei să vezi ce vitamine ți se potrivesc?

Completează chestionarul   

Vitamina B Complex

Complexul de vitamine B este unul dintre cele mai eficiente suplimente cu beneficii asupra întregului corp, de la sănătatea părului și a unghiilor, până la sănătatea creierului și a inimii. Mai mult, la fel ca și în cazul magneziului, complexul de vitamine B ajută la transformarea hranei în energie și menținerea la nivel optim a arderilor metabolice. Starea de oboseală accentuată este primul semn al deficitului de vitamine B din organism. Fie prin alimentație, fie cu ajutorul vitaminelor, asigură-ți aportul zilnic de vitamina B, alături și de celelalte suplimente pentru oboseală și stres.

Încearcă pachetul de energie recomandat de specialiștii Zitamine

Schimbările de sezon sunt unul dintre factorii ce pot influența nivelul  de energie. Dacă și tu te confrunți în această perioadă cu stări de oboseală, poate fi din cauză că organismul încearcă să se adapteze la sezonul rece. Poți evita  momentele stresante și stările anxioase și poți restabili echilibrul organismului cu ajutorul pachetului de energie recomandat de echipa de farmaciști Zitamine.

 

 

 

 


DISTRIBUIE ARTICOL


  • 22/May/2024
  • |
  • 5 min

Cel mai bun colagen pentru tine

Care crezi că e cea mai bună sursă de colagen pentru tine? Când spui colagen, spui păr puternic, piele perfect întins...

Citește mai mult >

Cele mai citite

  • Wed, May 22, 2024
  • |
  • 5 min

Cele mai bune suplimente alimentare pentru seniori

  Persoanele în vârstă se pot confrunta cu provocări în ceea ce privește atingerea nevoilor nutriționale. Odată cu vârsta, organismul devine mai puțin eficient în absorbția unor nutrienți cheie. Un...

Citește mai mult>

  • Tue, Jul 30, 2024
  • |
  • 5 min

Cum poți ameliora sindromul premenstrual?

  Sindromul premenstrual (SPM) este asociat cu o serie de simptome fizice și psihologice care se produc înainte de perioada menstruației. Cauza exactă a SPM este necunoscută, însă se pare ca este l...

Citește mai mult>

  • Tue, Jul 30, 2024
  • |
  • 5 min

Cum îți afectează sănătatea tractului gastrointestinal aspectul pielii și al părului?

Indiferent de cât de dedicat ar fi cineva rutinei de skincare, cremele și serurile nu pot merge foarte departe în misiunea lor de a îmbunătăți aspectul pielii și al părului. De fiecare dată când nu...

Citește mai mult>

Înapoi sus

Înapoi sus