Cel mai bun colagen pentru tine

Cel mai bun colagen pentru tine

Cel mai bun colagen pentru tine

Care crezi că e cea mai bună sursă de colagen pentru tine? Când spui colagen, spui păr puternic, piele perfect întinsă și unghii rezistente. Dar colagenul face mult mai multe pentru corp – este cel care oferă structură și rezistență întregului organism. Pe măsură ce îmbătrânim, însă, colagenul începe să se deterioreze și producția să încetinească. Află mai multe despre colagen, de ce i se spune proteina tinereții, care sunt beneficiile sale și cum putem completa cantitatea de colagen din corp prin alimente și suplimente alimentare.

Ce este colagenul?

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corp și se regăsește în oase, mușchi, piele și tendoane. Joacă un rol crucial în menținerea împreună a celulelor corpului și formează un cadru care oferă rezistență și structură întregului organism.

Încearcă pachetul "Păr, piele și unghii" recomandat de specialiștii Zitamine!

Pe măsură ce îmbătrânim, colagenul din organism începe să se deterioreze și producția încetinește. Acest proces începe în jurul vârstei de 30 de ani și îl putem observa prin apariția liniilor fine și a ridurilor. Pe măsură ce producem mai puțin colagen, încep să apară și alte probleme vizibile, precum fragilizarea părului și a unghiilor, accentuarea celulitei și durerile articulare. 

Vrei să vezi ce vitamine ți se potrivesc?

Completează chestionarul   

Tipuri de colagen

Știai că există 28 de tipuri diferite de colagen în corpul nostru? Compoziția diferită de aminoacizi a fiecărui tip de colagen depinde de tipul de structură din care face parte (cartilajul articulației versus piele). Dintre toate cele 28, există 5 tipuri principale de colagen, dintre care 3 sunt populare în suplimentele alimentare de pe piață: 

Tipul I – Este cel mai abundent tip de colagen (aproximativ 90%) și se găsește în aproape fiecare țesut al corpului. Acesta include tendoanele, pielea, oasele, cartilajele și țesuturile conjunctive.

Tipul II - Se găsește mai ales în cartilaj.

Tipul III - Se găsește adesea alături de colagenul de tip I, precum și în mușchi, organe, artere și unele țesuturi conjunctive din ficat, splină și multe altele.

Care sunt beneficiile colagenului?

Colagenul este asociat cu un aspect tânăr și o frumusețe radiantă. Proteina tinereții, așa cum mai este numit colagenul, are numeroase beneficii, de la ameliorarea ridurilor și îmbunătățirea sănătății articulațiilor, până la susținerea procesului de slăbire și vindecarea intestinului. 

Piele – Există numeroase studii care arată beneficiile colagenului pentru piele. Colagenul menține elasticitatea pielii, o păstrează fermă și hidratată și previne, astfel, semnele îmbătrânirii. Cercetările arată, de asemenea, că poate ajuta și la reducerea aspectului celulitei.  

Părul și unghiile – Pe măsură ce producția de colagen încetinește, părul și unghiile pot deveni fragile. Colagenul poate ajuta la hidratarea părului și a unghiilor, ca acestea să crească mai repede și mai sănătoase.

Sănătatea oaselor și articulațiilor – Colagenul poate ajuta la reducerea inflamației, un beneficiu extrem de important pentru cei cu artrită reumatoidă, osteoporoză sau alte tulburări inflamatorii. Colagenul ajută, de asemenea, la prevenirea distrugerii articulațiilor, în special la persoanele cu osteoartrită și poate ameliora durerilor articulare.

Creștere musculară și sațietate – Proteinele sunt o parte importantă a dietei și dintre toți macronutrienții oferă cea mai mare sațietate – adică te menține sătul mai mult timp. Combinat cu antrenamentul de forță, colagenul poate ajuta la creșterea musculară și recuperarea după exercițiu. 

Factori care contribuie la pierderea colagenului

Vârsta este unul dintre cei mai mari jucători în descompunerea colagenului. Este imposibil să oprim sau să inversăm procesul, dar putem face anumite schimbări în dietă și stil de viață care să reducă impactul scăderii de colagen. 

Încearcă pachetul "Păr, piele și unghii" recomandat de specialiștii Zitamine!

Alți factori care contribuie la pierderea de colagen includ:

1. o dietă bogată în zaharuri rafinate

2. stresul

3. deficiențe de nutrienți, cum ar fi proteinele și alte vitamine și minerale

4. fumatul

5. expunerea la soare

6. poluarea aerului

    Surse alimentare de colagen

    Cele mai importante surse alimentare de colagen sunt carnea, peștele și ouăle. Cu toate acestea, cele mai bune surse de colagen se găsesc în tendoane și cartilaje, așa că e puțin probabil să obții prea mult colagen din aceste proteine animale. Supa de oase este o altă sursă de colagen, care este obținută prin fierberea părților bogate în colagen ale animalului și a oaselor. 

    Alți nutrienți importanți în formarea colagenului și protejarea depozitelor de colagen ale organismului sunt vitamina A, vitamina C, fierul, zincul și cuprul. Acești nutrienți sunt mai ușor de obținut din alimente, printr-o alimentație bogată în fructe și legume. 

    Cele mai bune surse ale acestor nutrienți includ morcovi, cartofi dulci, kale (vitamina A), căpșuni, ardei gras, broccoli, kiwi (vitamina C), semințe de dovleac, pudră de cacao, caju (zinc), caju, semințe de floarea soarelui, năut (cupru), spanac, linte și fasole neagră (fier).

    Acizii grași Omega-3 protejează depozitele de colagen ale organismului împotriva daunelor și ajută la reducerea radicalilor liberi și a inflamației. Cele mai bune surse de omega-3 includ semințele de cânepă, semințele de chia, nucile, semințele de in și peștele gras precum somonul.

    Diferite tipuri de suplimente cu colagen

    Suplimentele de colagen provin din țesutul conjunctiv al animalelor precum oase, piele, copite și solzi de pește. De aceea, colagenul de cea mai înaltă calitate se obține de la animale hrănite cu iarbă, crescute la pășune sau din pești sălbatici. 

    Colagenul hidrolizat - sunt proteine ​​de colagen care sunt descompuse printr-un proces enzimatic numit hidroliză, într-o formă mai mică, mai ușor de absorbit, numită peptide. Se găsește sub formă de pulbere, capsule și uneori gummies.

    Pulberea de colagen - este o pulbere fără gust, inodoră, care poate fi adăugată în lichide fierbinți sau reci. Se dizolvă în aproape orice lichid cu care este amestecat, făcându-l extrem de ușor de luat.

    Capsule – capsulele sunt cea mai convenabilă formă de colagen. Le poți lua ca atare, fără să le adaugi în vreun lichid sau aliment.

    Gummies – De cele mai multe ori sunt pe bază de zahăr și au și alte ingrediente adăugate.

    Ca să fii sigur că alegi un colagen de bună calitate, poți opta pentru suplimentele alimentare de la Zzitamine, ce conțin doar ingrediente premium. Alege pachetul special pentru păr, piele și unghii sau creează-ți pachetul personalizat de suplimente care să-ți fie livrat lunar, acasă, printr-un chestionar. 

    Vrei să vezi ce vitamine ți se potrivesc?

    Completează chestionarul   

    Când se ia colagenul?

    Ia în considerare dieta ta alimentară. O dietă bine echilibrată, cu proteine adecvate, ar trebui să-ți ofere suficienți aminoacizi esențiali pentru ca organismul tău să susțină colagenul.

    Atenție, consumul de colagen nu înseamnă că organismul îl folosește pentru a restabili direct colagenul. Colagenul este descompus în aminoacizi în timpul procesului de digestie, la fel ca alte proteine, iar corpul nostru prioritizează ce proteine să facă din rezerva de aminoacizi, în funcție de locul în care proteinele sunt necesare. 

    Suplimentele de colagen te pot ajuta în cazul în care dieta ta este săracă în produse de origine animală sau proteine, pentru a obține acei aminoacizi necesari.

     


    DISTRIBUIE ARTICOL


    • 22/May/2024
    • |
    • 5 min

    Semne că ai nevoie de Vitamina D

    Vitamina D este esențială dacă vrei să ai oase sănătoase și puternice, dar deficitul poate conduce la simptome care î...

    Citește mai mult >

    Cele mai citite

    • Wed, May 22, 2024
    • |
    • 5 min

    Cele mai bune suplimente alimentare pentru seniori

      Persoanele în vârstă se pot confrunta cu provocări în ceea ce privește atingerea nevoilor nutriționale. Odată cu vârsta, organismul devine mai puțin eficient în absorbția unor nutrienți cheie. Un...

    Citește mai mult>

    • Tue, Jul 30, 2024
    • |
    • 5 min

    Cum poți ameliora sindromul premenstrual?

      Sindromul premenstrual (SPM) este asociat cu o serie de simptome fizice și psihologice care se produc înainte de perioada menstruației. Cauza exactă a SPM este necunoscută, însă se pare ca este l...

    Citește mai mult>

    • Tue, Jul 30, 2024
    • |
    • 5 min

    Cum îți afectează sănătatea tractului gastrointestinal aspectul pielii și al părului?

    Indiferent de cât de dedicat ar fi cineva rutinei de skincare, cremele și serurile nu pot merge foarte departe în misiunea lor de a îmbunătăți aspectul pielii și al părului. De fiecare dată când nu...

    Citește mai mult>

    Înapoi sus

    Înapoi sus