Cum poți ameliora sindromul premenstrual?

Cum poți ameliora sindromul premenstrual?

Cum poți ameliora sindromul premenstrual?

 

Sindromul premenstrual (SPM) este asociat cu o serie de simptome fizice și psihologice care se produc înainte de perioada menstruației. Cauza exactă a SPM este necunoscută, însă se pare ca este legată de fluctuațiile estrogenului și ale progesteronului.

Numărul și severitatea simptomelor variază de la femeie la femeie, iar la aceeși femeie pot varia de la lună la lună. Cele mai frecvente simptome sunt:

  • Meteorism (balonare)
  • Sâni dureroși
  • Creștere în greutate
  • Dificultăți de concentrare
  • Cefalee/dureri de spate
  • Probleme ale pielii/acnee
  • Oboseală
  • Accese de plâns
  • Iritabilitate
  • Anxietate
  • Tulburări de dispoziție și/sau depresie

Uneori aceste simptome sunt suficient de grave încât să afecteze viața obișnuită.

 

Există diferite tehnici care pot funcționa pentru ameliorarea simptomelor cum sunt mici modificări ale dietei, introducerea unor exerciții fizice în rutina zilnică sau administrarea de suplimente alimentare.

Vrei să vezi ce vitamine ți se potrivesc?

Completează chestionarul   

Ce modificări ale dietei ajută la ameliorarea sindromului premenstrual?

1. Mănâncă alimente care conțin carbohidrați complecși. Aceștia intră treptat în fluxul sanguin, provocând doar o creștere moderată a nivelului de insulină, ceea ce poate ajuta la stabilizarea stării de spirit și la menținerea poftelor sub control. Încercă cereale integrale, cartofi dulci, dovleac, linte, fasole.

2. Unele cercetări sugerează că un aport ridicat de calciu și vitamina D poate ajuta la reducerea sindromului premenstrual. Încercă să adaugi alimente precum lapte cu conținut scăzut de grăsimi, iaurt și brânză în dieta ta.

3. Redu cantitatea de sare. Sodiul poate determina corpul să rețină lichide ceea ce poate conduce la balonare, mâini și picioare umflate sau sâni sensibili.

4. Limitează consumul de alcool și cofeina. Acestea pot înrăutăți simptomele asociate sindromului premenstrual.

Ce exerciții pot ajuta pentru ameliorarea sindromul premenstrual?

1. Exerciții de tip cardio

Cercetările sugerează că exercițiile de tip cardio pot ajuta la ameliorarea simptomelor asociate cu sindromul premenstrual, cum ar fi depresia și oboseala. Un studiu a constatat că femeile care au făcut ședințe de aerobic de 60 de minute de trei ori pe săptămână timp de 8 săptămâni s-au simțit mult mai bine din punct de vedere fizic, mental și emoțional.

Exercițiile de tip cardio sunt cele care cresc ritmul cardiac. Ajută la îmbunătățirea stării de spirit prin stimularea unor substanțe chimice numite endorfine. Creșterea endorfinelor poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerii pe care o simți din cauza sindromului premenstrual.

Exemple de exerciții de tip cardio: mers rapid, alergare, ciclism, înot.

2. Yoga

Yoga este o altă activitate care te-ar putea ajuta. Un studiu a constatat că multe femei care au participat la un program de yoga de 12 săptămâni au avut mai puține dureri menstruale, crampe și balonare. Aveau, de asemenea, mai multă energie și o dispoziție mai bună.

Fă din sport o constantă a vieții tale. Este nevoie doar de aproximativ 30 de minute pe zi, în majoritatea zilelor săptămânii, pentru a vedea rezultatele.

Dormi suficient

Încearcă să dormi aproximativ opt ore în fiecare noapte. Lipsa somnului este legată de depresie și anxietate și poate agrava simptomele PMS, cum ar fi starea de spirit.

Ce suplimente alimentare pot ameliora sindromul premenstrual?

Vitex este un supliment alimentar care poate reduce manifestările premenstruale (bufeuri, iritabilitate, congestia sânilor, tulburări de dispoziție, crampe abdominale, dureri de cap, tulburări de somn), contribuie la reglarea ciclului menstrual și reducerea chisturilor ovariene.

Unele studii indică faptul că suplimentele alimentare care conțin calciu pot reduce crampele menstruale, retenția de apă și tulburările de dispoziție.

B complex poate reduce tulburările de dispoziție, starea de oboseală și crampele menstruale. În plus, participă la refacerea rezervei de globule roșii din sânge.

Datorită efectelor antispastic, antiinflamator și antioxidant curcumin poate fi eficient în reducerea disconfortului  din timpul menstruației.

Magneziu reduce crampele menstruale, scade senzația de iritabilitate și anxietate.

Omega 3 reduce durerea și crampele menstruale și îmbunătățește starea de spirit.

O durată normală a unui ciclu ovulator este de 21 până la 35 zile ( doar 10-15% din cicluri durează exact 28 zile). Ciclul menstrual poate fi împărțit în trei faze: foliculară, ovulatorie și luteală. Durata fiecarei faze poate varia de la o femeie la alta și la aceeasi femeie, de la un ciclu la altul.

Faza foliculară (pre-ovulatorie) începe cu prima zi a sangerări și are o durată variabilă (10-14 zile). Este urmată de faza ovulatorie caracterizată de eliberarea ovulul din foliculul matur (ovulație). Faza luteală (postovulatorie) începe dupa ovulație și are o durată medie de 14 zile.

Suplimentele alimentare din Pachetul pentru sindromul premenstrual pot susține organismul să treacă mai ușor prin schimbările care se petrec pe parcursul unui ciclu menstrual. Am construit pachetul în funcție de nevoile specifice fiecărei perioade.

Vrei să vezi ce vitamine ți se potrivesc?

Completează chestionarul   

Dacă simptomele corelate cu sindromul premenstrual îți afectează rutina și calitatea vieții lună după lună, iar remediile descrise în articol și medicamentele eliberate fără prescripție medicală nu fac nicio diferență, te sfătuim să consulți un medic. Simptomele severe ale sindromului premenstrual pot necesita ajutor specializat, dar adesea se îmbunătățesc cu tratament.


DISTRIBUIE ARTICOL


  • 11/November/2024
  • |
  • 5 min

Despre longevitate - David Sinclair - Lifespan 1

David Sinclair este profesor de genetică la Harvard Medical School și co-director al Centrului pentru Biologie și Stu...

Citește mai mult >

Cele mai citite

  • Mon, Nov 11, 2024
  • |
  • 6 min

Cele mai bune vitamine pentru imunitate

Un sistem imunitar puternic, care să lupte în prima linie cu bacteriile și virusurile, se poate dezvolta și natural prin alimentație, vitamine și suplimente alimentare. Din acest articol vei afla c...

Citește mai mult>

  • Mon, Nov 11, 2024
  • |
  • 7 min

Ce este quercetina? Proprietăți și beneficii pentru sănătate

Quercetina are numeroase proprietăți biologice unice care pot ajuta la ameliorarea performanțelor mintale și fizice și la reducerea riscului de infecții. De asemenea, quercetina este un compus anti...

Citește mai mult>

  • Mon, Nov 11, 2024
  • |
  • 5 min

Cum poți ameliora sindromul premenstrual?

  Sindromul premenstrual (SPM) este asociat cu o serie de simptome fizice și psihologice care se produc înainte de perioada menstruației. Cauza exactă a SPM este necunoscută, însă se pare ca este l...

Citește mai mult>

Înapoi sus

Înapoi sus