Învinge oboseala: 5 vitamine care te ajută să ai mai multă energie

Învinge oboseala: 5 vitamine care te ajută să ai mai multă energie

Învinge oboseala: 5 vitamine care te ajută să ai mai multă energie

Starea de oboseală și lipsa de energie au devenit o constantă în viața noastră. Ritmul alert în care trăim ne face deseori să simțim că ni s-au terminat bateriile.  Printr-o alimentație echilibrată și cu suplimentele naturale corecte, ne putem crește nivelul de energie într-un mod sănătos. 

Ce poate cauza lipsa de energie

De cele mai multe ori, totul pleacă de la nutriție. Din cauza ritmului alert al vieții moderne, dieta oamenilor a devenit, în general, bazată pe produse puternic procesate, sărace în nutrienți esențiali și vitamine.

În plus, dietele restrictive, vegane sau dietele cu deficit caloric exclud de multe ori categorii întregi de nutrienți importanți în menținerea energiei, ca produsele de origine animală ce conțin vitamina B12 sau carbohidrații.

Vrei să vezi ce vitamine ți se potrivesc?

Completează chestionarul

Primul “vinovat” la care ne gândim atunci când suntem obosiți este lipsa somnului. Pe de altă parte, chiar și prea mult somn îți poate fura din energie. Fiecare om are un ceas intern, numit ritmul circadian, după care ne desfășurăm procesele zilnice. Atunci când dormi prea mult îl dai peste cap și îi afectezi funcționarea normală. Cel mai eficient este să menții un program regulat de somn, în care să te culci și să te trezești la aceleași ore.

O hidratare insuficientă poate fi, de asemenea, o cauză pentru oboseală. Asigură-te că bei suficientă apă pe parcursul zilei, mai ales dacă tinzi să consumi cafea, care te deshidratează.

Stresul constant poate conduce la burnout sau sindromul epuizării cronice. Această afecțiune este asociată cu epuizarea mentală, fizică și emoțională, în care te simți copleșit și fără energie. Sindromul epuizării cronice poate avea efecte grave asupra sănătății și poate conduce la anxietate și depresie.

Încearcă pachetul de energie recomandat de specialiștii Zitamine!

Cele mai bune vitamine și suplimente pentru energie

Ca să fii sigur că organismul tău are parte de toți nutrienții necesari, e bine să crești doza în mod conștient prin alimentație sau suplimente alimentare naturale. Pentru că fiecare om are nevoi diferite, o idee bună este să apelezi la un serviciu specializat, care să-ți calculeze aportul necesar de vitamine și suplimente și să ți le livreze lunar, acasă.

Ce complex de vitamine se recomandă pentru oboseală și pentru creșterea energiei? Am făcut o selecție de 5 suplimente care pot fi soluția naturală pentru un boost de energie apreciat de corpul tău.

Supliment pentru energie: Rhodiola

Rhodiola este o plantă adaptogenă, ce crește în regiunile muntoase ale Europei și Asiei. Rădăcinile sale conțin peste 140 de ingrediente active, cele mai importante fiind rosavin și salidroside.

Rhodiola este folosită de secole întregi de către oamenii din Rusia și Scandinavia pentru a trata anxietatea, oboseala și depresia.

Datorită proprietăților sale adaptogene, rhodiola ajută la reducerea oboselii. Într-un studiu efectuat pe 100 de persoane cu simptome de oboseală cronică, s-a observat că după o doză zilnică de 400 mg de rhodiola timp de 8 săptămâni, au fost vizibil îmbunătățite simptomele de stres, oboseală, calitatea vieții, starea mentală și puterea de concentrare.

Surse de rhodiola

Se consumă rădăcina de rhodiola rosea, de obicei, sub formă de pulbere sau capsule.

Doza zilnică recomandată

Se recomandă o doză maximă de rhodiola de 400 – 700 mg pe zi. 

Supliment pentru energie: Magneziu

Magneziul este un mineral de care fiecare celulă a corpului tău are nevoie ca să funcționeze. Este implicat în mai mult de 600 de reacții din corp, inclusiv transformarea alimentelor în energie și reglarea sistemului nervos. Astfel, un nivel optim de magneziu în corp te ajută să menții un nivel stabil de energie și să eviți stările de oboseală.

Ai crampe musculare și cârcei în timpul nopții? Poate fi un semn al deficienței de magneziu. 90% din magneziul din corp este concentrat în mușchi și oase, așa că atunci când scade, își reface stocurile din acele părți ale corpului.

De asemenea, magneziul te ajută să ai un somn bun ca să te odihnești suficient.

Surse de magneziu

Poți găsi magneziu în legume, nuci, semințe, cereale integrale, lapte, iaurt, ciocolată neagră, banane, legume cu frunze verzi.

Doza zilnică recomandată de magneziu

  • Femei 19 – 50 ani: 310 mg
  • Bărbați 19 – 50 ani: 400 mg

Vitamine pentru energie: B-complex

B-complex este format din 8 vitamine. Pe unele poate le cunoști sub alte denumiri, ca biotina sau acidul folic. Vitaminele B joacă un rol esențial în menținerea unei stări optime de sănătate și au un impact direct în menținerea energiei, funcționarea creierului și a metabolismului celulelor.

Vitaminele B sunt folosite de multe ori pentru a reduce oboseala și a îmbunătăți starea de spirit. Unele studii arată că B-complex îți îmbunătățesc performanțele cognitive. Un studiu efectuat pe tineri arată că suplimentele cu vitamine B pentru 90 de zile au redus stresul și oboseala mentală.

În cazul vitaminelor B este foarte importantă alimentația. Ele joacă rol de catalizator, care transformă caloriile în energie. Așa că ai nevoie, în primul rând, de “materia primă”, alimentele care să fie transformate în energie.

Surse de vitamina B

Poți găsi vitaminele B în carne, în special ficat, pește și fructe de mare, ouă, produse lactate, legume, verdețuri, semințe, cereale și drojdie. Vitamina B12 se găsește îndeosebi în produse de origine animală. 

Dozele zilnice recomandate de vitamine B

  • Vitamina B1: 1mg
  • Vitamina B2: 1.3 – 1.7 mg
  • Vitamina B3: 15-19 mg
  • Vitamina B5: 4 – 7 mg
  • Vitamina B6: 1.6 – 2 mg
  • Vitamina B7: 30-100 μg
  • Vitamina B9: 180-200 μg
  • Vitamina B12: 2 μg

Supliment pentru energie: Ashwagandha

Ashwagandha este una dintre cele mai importante plante medicinale din Ayurveda, un sistem medical străvechi, originar din India. Este un adaptogen, adică o substanță naturală care ajută corpul să se adapteze la diferitele provocări ale vieții.

Studiile arată că extractul din rădăcină de ashwagandha ajută la reducerea stresului și a nivelului de cortizol. Astfel, ashwagandha poate mări nivelul de energie prin creșterea rezilienței corpului la stresul mental și fizic. Mai mult, alte studii arată că ashwagandha ar putea contribui și la creșterea nivelului de anduranță în timpul exercițiilor fizice.

Partea cea mai bună este că ashwagandha este sigură și are un risc foarte scăzut de efecte secundare.

Surse de ashwagandha

Ashwagandha se găsește în India, părți ale Africii și Orientului Mijlociu. Oamenii consumă fructe, frunze și cel mai des, rădăcină de Ashwagandha. În comerț, o poți găsi sub formă de pulbere sau capsule.

Doza zilnică recomandată de ashwagandha

Specialiștii recomandă o doză zilnică de ashwagandha între 300 și 500 de mg.

Supliment pentru energie: Ginseng

Ginsengul este o plantă scundă, care crește încet, folosită de secole în medicina chineză.

Extrasul de ginseng are un efect tonic și energizant care susține performanța organismului.

Substanțele active din ginseng au 3 mari funcții pentru energie:

  • Păstrează echilibrul sistemului nervos pentru a evita suprasolicitarea
  • Luptă cu inflamațiile din corp care pot înrăutăți starea de oboseala
  • Echilibrează nivelul de cortizol – hormonul stresului – cu impact direct asupra energiei

Surse de ginseng

Poți consuma rădăcina de ginseng crudă sau fiartă. Mulți oameni o consumă drept ceai sau o adaugă în supe și alte mâncăruri. O poți găsi, de asemenea, sub formă de pulbere sau capsule.

Încearcă pachetul de energie recomandat de specialiștii Zitamine!

Doza zilnică recomandată

Doza zilnică recomandată este de 100 – 400 mg de ginseng pe zi. Curele de ginseng durează de obicei 3 luni.

Concluzii

Alimentația săracă în vitamine și nutrienți poate fi cauza pentru starea de oboseală și letargie prelungită. Încearcă să incluzi toate categoriile de nutrienți în dieta ta, în special vitaminele B și magneziu. Alte extracte naturale și plante precum ashwagandha, ginseng sau rhodiola te pot ajuta să îți echilibrezi sistemul nervos ca să-ți menții un nivel optim de energie.

Pentru a primi vrei o recomandare personalizată de vitamine și suplimente, completează chestionarul Zitamine dezvoltat de o echipă de medici și farmaciști, care îți arată ce vitamine sunt potrivite pentru tine. 

Vrei să vezi ce vitamine ți se potrivesc?

Completează chestionarul

DISTRIBUIE ARTICOL


  • 22/May/2024
  • |
  • 6 min

Cele mai bune vitamine și alimente pentru sănătatea pielii, a părului și a unghiilor

Dacă vrei să ai un păr mai strălucitor, unghii mai rezistente și o piele mai radiantă, începe prin a acorda atenție ...

Citește mai mult >

Cele mai citite

  • Wed, May 22, 2024
  • |
  • 5 min

Cele mai bune suplimente alimentare pentru seniori

  Persoanele în vârstă se pot confrunta cu provocări în ceea ce privește atingerea nevoilor nutriționale. Odată cu vârsta, organismul devine mai puțin eficient în absorbția unor nutrienți cheie. Un...

Citește mai mult>

  • Tue, Jul 30, 2024
  • |
  • 5 min

Cum poți ameliora sindromul premenstrual?

  Sindromul premenstrual (SPM) este asociat cu o serie de simptome fizice și psihologice care se produc înainte de perioada menstruației. Cauza exactă a SPM este necunoscută, însă se pare ca este l...

Citește mai mult>

  • Tue, Jul 30, 2024
  • |
  • 5 min

Cum îți afectează sănătatea tractului gastrointestinal aspectul pielii și al părului?

Indiferent de cât de dedicat ar fi cineva rutinei de skincare, cremele și serurile nu pot merge foarte departe în misiunea lor de a îmbunătăți aspectul pielii și al părului. De fiecare dată când nu...

Citește mai mult>

Înapoi sus

Înapoi sus