Cele mai bune suplimente alimentare pentru seniori

Cele mai bune suplimente alimentare pentru seniori

Cele mai bune suplimente alimentare pentru seniori

 

Persoanele în vârstă se pot confrunta cu provocări în ceea ce privește atingerea nevoilor nutriționale. Odată cu vârsta, organismul devine mai puțin eficient în absorbția unor nutrienți cheie. Unele persoane ar putea avea dificultăți în a mânca corespunzător, mai ales că simțul gustului și al mirosului sunt diminuate, ceea ce afectează plăcerea de a mânca. Pierderea dinților și protezele dentare prost montate pot cauza probleme de mestecat și răni bucale, ceea ce îngreunează alimentația.

Pentru a rămâne sănătos pe măsură ce îmbătrânești, ar trebui să:

1. Mănânci alimente care îți oferă cât mai mulți nutrienți fără să aducă multe calorii suplimentare, cum ar fi: fructe și legume, cereale integrale, lapte și brânză cu un conținut scăzut de grăsimi, carne slabă, ouă, fasole, nuci și semințe.

2. Evită caloriile goale. Acestea sunt alimente cu multe calorii, dar puțini nutrienți, cum ar fi chipsuri, bomboane, produse de patiserie, sucuri și alcool.

3. Alege alimente care au un conținut scăzut de grăsimi. Evită mai ales grăsimile saturate și cele trans. Grăsimile saturate sunt de obicei grăsimi care provin de la animale. Grăsimile trans sunt grăsimi procesate cum ar fi margarina. Sunt folosite des în produsele de patiserie și în mâncarea de tip fast-food.

4. Bea suficiente lichide, ca sa nu te deshidratezi. Oamenii tind să bea din ce în ce mai puțină apă pe măsură ce înaintează în vârstă.

5. Fii activ fizic. Dacă ai început să îți pierzi pofta de mâncare, exercițiile fizice te pot ajuta să o recuperezi.

Vrei să vezi ce vitamine ți se potrivesc?

Completează chestionarul   

Pentru acoperirea deficitului de nutrienți care apare odată cu înaintarea în vârstă este util să fie administrate diferite suplimente alimentare precum complexul de vitamine B, vitamina C, vitamina D, calciu, magneziu și Omega 3.

Suplimetarea cu vitamine din complexul B la vârstnici previne instalarea sau agravarea bolilor cardiovasculare și a celor cognitive. Vitamina B6 este necesară pentru formarea globulelor roșii. Aceasta se găsește în cartofi, banane, piept de pui și cereale fortificate. Vitamina B12 este importantă pentru sănătatea celulelor roșii din sânge și pentru un sistem nervos sănătos. Cele mai mari canțități de B12 se găsesc în ficat, rinichi, midii, sardine, carne de vita, ton, păstrav, somon, ouă sau drojdie. Odată cu înaintarea în vârstă, apar probleme cu absorbția vitaminei B12, care se găsește în mod natural în alimente. Dacă ai această problemă, medicul tău îți poate recomanda să mănânci alimente precum cereale care au această vitamină adăugată sau să iei un supliment de B12.

Un aport adecvat de vitamina C este important pentru buna funcționare a sistemului imunitar și a celui cardiovascular. Alimentele cele mai bogate în acest micronutrient sunt: fructele de cătină, maceșe, citrice, mere, ardei gras, kiwi, broccoli, coacaze negre, rosii, spanac.

Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul. Organismul își ia necesarul de vitamina D în urma expunerii la soare, dar și prin consumul de anumite alimente și suplimente alimentare. Alimentele care conțin vitamina D sunt: gălbenușul de ou, ficatul de vită, peștele gras (somon, sardine, macrou, ton), unele ciupeci și alimentele fortificate. Însă, cantitatea de vitamina D pe care o conțin aceste alimente este redusă. Mulți experți cred că persoanele în vârstă trebuie să ia suplimente de vitamina D, deoarece pielea devine mai puțin eficientă în producerea acesteia prin expunere la lumina soarelui pe măsură ce îmbătrânim.

Calciul are multe roluri în organism, dar cel mai important este construirea și menținerea oaselor puternice. Din păcate, studiile arată că pe măsură ce îmbătrânim, consumăm din ce în ce mai puține alimente care conțin calciu. S-a demonstrat că lipsa de calciu crește riscul de oase fragile și fracturi atât la femei cât și la bărbați. Alimentele bogate în calciu sunt laptele și produsele lactate, conserve de pește cu oase macerate, legume cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi spanac sau kale, și alimente cu calciu adăugat, cum ar fi unele cereale pentru micul dejun.

Un nivel adecvat de magneziu este important pentru buna funcționare a sistemului imunitar, sănătatea sistemului cardiovascular și menținerea oaselor puternice. Magneziul joacă un rol crucial în aproximativ 300 de procese fiziologice diferite. Absorbția magneziului scade odată cu vârsta. Unele medicamente pe care le iau persoanele în vârstă, de exemplu diureticele, pot, de asemenea, reduce absorbția de magneziu. Pentru a crește nivelul de magneziu, adaugă în alimentație alimente precum semințe de dovleac, semințe de chia, migdale, spanac, caju, arahide, ciocolată neagra, avocado, linte, fasole, năut, soia.

Acizii grași Omega 3 reduc riscul de boli cardiovasculare, pot fi eficienți în reducerea durerilor articulare precum și în creșterea flexibilității articulațiilor. Acizi grași Omega 3 se găsesc în alimente precum pește gras (somon, macrou, ton, hering și sardine), ulei de ficat de cod, semințe de in, semințe de chia, semințe de cânepă, stridii, alge (chlorella si spirulina, nori).

Pachetul Senior de la Zitamine conține suplimente alimentare care pot contribui la buna funcționare a organismului persoanelor în vârstă. Ajută la  prevenirea instalării sau agravării bolilor cardiovasculare și a celor cognitive, contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar, participă la construirea și menținerea oaselor puternice.

O alimentație echilibrată ajută la prevenirea bolilor cornice. Adulții în vârstă sunt expuși unui risc mai mare de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul, precum și afecțiunile de sănătate legate de modificările masei musculare și osoase, cum ar fi osteoporoza. Vestea bună este că această populație poate atenua unele dintre aceste riscuri consumând alimente bogate în nutrienți și menținând un stil de viață activ.

Adulții în vârstă au, în general, nevoie de mai puține calorii, dar nevoile nutriționale sunt similare sau chiar crescute în comparație cu adulții mai tineri. Acest lucru se datorează adesea activității fizice reduse, modificărilor metabolismului sau pierderii de masă osoasă și musculară odată cu înaintarea în vârstă. Nevoile de nutrienți în această populație sunt, de asemenea, afectate de afecțiunile cronice de sănătate, de utilizarea mai multor medicamente și de modificările compoziției corpului. Prin urmare, respectarea unui model alimentar sănătos este deosebit de importantă pentru această grupă de vârstă.

Completează chestionarul Zitamine pentru a afla ce vitamine ți se potrivesc


DISTRIBUIE ARTICOL


  • 11/November/2024
  • |
  • 6 min

Cele mai bune vitamine și alimente pentru sănătatea pielii, a părului și a unghiilor

Dacă vrei să ai un păr mai strălucitor, unghii mai rezistente și o piele mai radiantă, începe prin a acorda atenție ...

Citește mai mult >

Cele mai citite

  • Mon, Nov 11, 2024
  • |
  • 6 min

Cele mai bune vitamine pentru imunitate

Un sistem imunitar puternic, care să lupte în prima linie cu bacteriile și virusurile, se poate dezvolta și natural prin alimentație, vitamine și suplimente alimentare. Din acest articol vei afla c...

Citește mai mult>

  • Mon, Nov 11, 2024
  • |
  • 7 min

Ce este quercetina? Proprietăți și beneficii pentru sănătate

Quercetina are numeroase proprietăți biologice unice care pot ajuta la ameliorarea performanțelor mintale și fizice și la reducerea riscului de infecții. De asemenea, quercetina este un compus anti...

Citește mai mult>

  • Mon, Nov 11, 2024
  • |
  • 5 min

Cum poți ameliora sindromul premenstrual?

  Sindromul premenstrual (SPM) este asociat cu o serie de simptome fizice și psihologice care se produc înainte de perioada menstruației. Cauza exactă a SPM este necunoscută, însă se pare ca este l...

Citește mai mult>

Înapoi sus

Înapoi sus