Vitamine și minerale – ce sunt și cum mă ajută?

Vitamine și minerale – ce sunt și cum mă ajută?

Vitamine și minerale – ce sunt și cum mă ajută?

Vitamine, multivitamine, minerale, complex de vitamine și minerale – auzim aceste cuvinte tot timpul, dar nu știm întotdeauna ce sunt și la ce ne ajută. Din acest articol vei afla despre vitamine și minerale - ce sunt, la ce folosesc și cum te pot ajuta să te simți mai bine în fiecare zi. 

Vitamine și minerale - ce sunt acestea? 

Pentru ca organismul nostru să funcționeze corect în fiecare zi, avem nevoie de nutrienți esențiali pentru viața. Nutrienții esențiali pentru viață se împart în două categorii mari: 

1. Macronutrienți – aceștia sunt carbohidrați, proteine, grăsimi și apă și se numesc macronutrienți deoarece organismul nostru are nevoie de o cantitate mare din fiecare. 

2. Micronutrienți - aceștia sunt vitamine și minerale și se numesc micronutrienți deoarece organismul nostru are nevoie de o cantitate mai mică din fiecare vitamină și minerală. Însă ele joacă un rol foarte important în majoritatea reacțiilor chimice din organism, contribuind esențial la procesele care ne țin în viață și ne permit să fim activi. 

Așadar, vitaminele și mineralele sunt compuși esențiali pentru viață, fără de care nu am putea supraviețui și nu ne-am putea desfășura activitățile de zi cu zi. 

Vitamine și minerale - ce rol au? 

În primul rând, vitaminele și mineralele funcționează ca și co-enzime, adică mijlocesc procesele din organismul uman, procese la care nici nu ne gândim că se întâmplă atunci când respirăm sau întindem mâna să luăm un pahar cu apă. De exemplu, ca să transmită impulsuri nervoase de la creier către degete, corpul uman are nevoie de o enzimă care este activată de vitamina B6. Fără vitamina B6 nu vei putea face asta și-ți vei simți degetele amorțite. 

Pe lângă acest rol principal de a mijloci procesele care se întâmplă în fiecare secundă în corpul nostru, multe vitamine și minerale au și alte funcții. De exemplu, vitamina C și vitamina E sunt antioxidanți, în timp ce calciul, magneziul și fosforul formează oasele. 

Completează chestionarul Zitamine pentru a afla ce vitamine ți se potrivesc! 

Vitamine – cum acționează în corpul nostru? 

Vitaminele sunt compuși organici, adică se regăsesc natural în plante și animale. 

Pentru a putea fi folosite de corpul nostru în procesele care au loc în organism, vitaminele se dizolvă în apă sau în grăsimi. Așadar, vitaminele sunt de două feluri: vitamine solubile în apă și vitamine solubile în grăsimi. 

Vitaminele solubile în apă sunt vitamina C și complexul de vitamine B (sau B-complex). Aceste vitamine devin active în corpul nostru imediat ce le înghițim, prin sistemul digestiv. Vitaminele solubile în apă nu se asimilează în organism. Corpul elimină excesul de vitamine după 2-4 zile. Prin urmare trebuie să consumăm tot timpul vitaminele C și B-complex , ca să le avem în organism, și rareori se ajunge la efecte adverse, deoarece în general vitaminele solubile în apă neconsumate de organism se elimină prin urină. 

Vitaminele solubile în grăsimi sunt vitamina A, vitamina D, vitamina E și vitamina K. Acestea pot fi stocate în organism pe o perioadă mai lungă, de obicei în grăsime (țesutul adipos), dar și în anumite organe, cum ar fi în ficat.  

Minerale – cum acționează în corpul nostru? 

Mineralele sunt compuși anorganici, adică nu sunt produse de plante și animale.  

Corpul nostru are nevoie de numeroase minerale, unele în cantități mai mari (macro-minerale), altele în cantități mai mici (micro-minerale). 

Macro mineralele sunt calciu, magneziu și fosfor. 

Micro mineralele sunt zinc, fier, cupru, mangan, crom, seleniu, iod, potasiu, bor.  

Mineralele se depozitează în corpul uman, în special în oase și mușchi. 

De ce avem nevoie de suplimente de vitamine și minerale? 

În ziua de azi e foarte greu să ne luăm din alimentație toți nutrienții de care avem nevoie, pentru că suntem înconjurați de mâncare procesată. Mâncarea ambalată pe care o cumpărăm din magazin este procesată și, prin procesare, își pierde mulți nutrienți. De multe ori mâncăm alimente cu un conținut caloric ridicat, dar fără vitamine și minerale.  

Un aspect interesant la care putem fi cu toții atenți este acela că un aliment cu termen mare de valabilitate ne arată că e mai sărac în nutrienți. Prin procesare, producătorii extind termenul de valabilitate al produsului, sacrificând, însă, vitaminele și mineralele. 

De exemplu, opărirea legumelor înainte să fie congelate sau puse la conservă poate să distrugă până la 60% din vitamina C, 40% din riboflavină (vitamina B2) și 30% din tiamină (vitamina B1).

Măcinarea grâului în făină albă îi pierde până la 40% din vitamina C, 65-85% din vitamina B-complex, 60% din magneziu și 70% din zinc.  

Fructele și legumele au conținutul maxim de vitamine și minerale atunci când le culegem. De îndată ce le-am cules, ele încep să piardă din nutrienți. Cu cât trece mai mult timp de la cules până la consum, cu atât alimentul e mai sărac în nutrienți. Iar astăzi rareori avem ocazia să mâncăm un măr cules de noi din livada bunicii. Cel mai des mâncăm fructe importate din țări îndepărtate, depozitate, transportate, depozitate din nou, apoi puse pe raft – proces care durează săptămâni sau chiar luni. 

De exemplu, conținutul de vitamina C din mere scade cu două treimi după 2-3 luni de la cules. Legumele verzi păstrate la temperatura camerei, își pierd aproape tot conținutul de vitamina C în doar câteva zile. 

Iar sucul de portocală din supermarket nu mai are aproape niciun pic de vitamina C din portocala originală (poate avea, însă, vitamina C adăugată).  

Gătirea fructelor și legumelor poate distruge și ea până la 50% din vitaminele mai puțin stabile, cum e vitamina C, care oxidează în contactul cu lumina și căldura. Un măr tăiat oxidează chiar și în câteva minute, pierzând din vitamina C. 

Astfel, când pui în farfurie mazărea gătită din la conservă, ea mai are doar 6% din vitamina C pe care o avea când a fost culeasă. 

 

O alimentație bogată în fructe, legume și alte alimente bogate în vitamine și minerale este întotdeauna de ajutor. Uneori, însă, nu reușim să ne luăm din alimentație toți nutrienții de care are nevoie organismul nostru. Pentru a primi o recomandare personalizată de vitamine și suplimente, completează chestionarul Zitamine dezvoltat de o echipă de medici și farmaciști, care îți arată ce vitamine sunt potrivite pentru tine.  

Completează chestionarul Zitamine pentru a afla ce vitamine ți se potrivesc


DISTRIBUIE ARTICOL


  • 21/March/2024
  • |
  • 5 min

5 cele mai bune vitamine pentru prevenirea stresului și a oboselii

Poate îți este cunoscut sentimentul de lipsă de energie și oboseală care persistă zile la rând… Sau poate adormi cu d...

Citește mai mult >

Cele mai citite

  • Thu, Mar 21, 2024
  • |
  • 5 min

Cele mai bune suplimente alimentare pentru seniori

  Persoanele în vârstă se pot confrunta cu provocări în ceea ce privește atingerea nevoilor nutriționale. Odată cu vârsta, organismul devine mai puțin eficient în absorbția unor nutrienți cheie. Un...

Citește mai mult>

  • Thu, Mar 21, 2024
  • |
  • 5 min

Cum poți ameliora sindromul premenstrual?

  Sindromul premenstrual (SPM) este asociat cu o serie de simptome fizice și psihologice care se produc înainte de perioada menstruației. Cauza exactă a SPM este necunoscută, însă se pare ca este l...

Citește mai mult>

  • Thu, Mar 21, 2024
  • |
  • 5 min

Cum îți afectează sănătatea tractului gastrointestinal aspectul pielii și al părului?

Indiferent de cât de dedicat ar fi cineva rutinei de skincare, cremele și serurile nu pot merge foarte departe în misiunea lor de a îmbunătăți aspectul pielii și al părului. De fiecare dată când nu...

Citește mai mult>

Înapoi sus

Înapoi sus