Semne că ai nevoie de Vitamina D

Semne că ai nevoie de Vitamina D

Semne că ai nevoie de Vitamina D

Vitamina D este esențială dacă vrei să ai oase sănătoase și puternice, dar deficitul poate conduce la simptome care îți pot afecta starea și stilul de viață. Care este rolul vitaminei D, ce simptome apar când lipsește din corp și de unde o poți obține vei afla în cele ce urmează.

Cea mai bună vitamina D?

Corpul tău poate absorbi calciul, componenta principală a oaselor, doar atunci când este prezentă și vitamina D în corp. Pe lângă beneficiile pentru oase și dinți, vitamina D reglează multe alte funcții celulare din corpul tău – îți susține sistemul imunitar, funcția musculară și activitatea celulelor creierului. Pentru că soarele este sursa principală de vitamina D, specialiștii recomandă să suplimentezi doza de vitamina D în timpul lunilor reci din an, când lumina soarelui este absentă. 

Descoperă vitamina D (producător: Zenyth) dizolvată în ulei de cocos - ajută să se absoarbă mai bine în organism

Rolul vitaminei D în organism

Vitamina D este un nutrient de care corpul tău are nevoie pentru a putea absorbi și reține calciul și fosforul, esențiale pentru sănătatea oaselor și a dinților. Pe lângă asta, studiile arată că vitamina D îți susține funcția imunitară, îți ajută corpul să lupte împotriva infecțiilor și a inflamațiilor și poate chiar să reducă creșterea celulelor canceroase. Cercetătorii sugerează că suplimentarea cu vitamina D în timpul lunilor reci din an te poate ajuta să ții departe răceala și gripa. 

Vrei să vezi ce vitamine ți se potrivesc?

Completează chestionarul   

Vitamina D pentru oase sănătoase

Ții minte când îți spuneau părinții să bei lapte pentru oase puternice?

Laptele conține calciu, care este important pentru sănătatea și densitatea oaselor, însă ca să-l poți absorbi, ai nevoie de vitamina D. 

Vitamina D favorizează absorbția intestinală a calciului și ajută la menținerea nivelurilor sanguine adecvate de calciu și fosfor, care sunt necesare pentru mineralizarea oaselor sănătoase. 

Deficitul de vitamina D la copii poate provoca rahitism, ceea ce duce la acel aspect de picioare arcuite din cauza înmuierii oaselor. La adulți, deficitul de vitamina D se manifestă ca osteomalacie, ce are ca rezultat o densitate osoasă scăzută și slăbiciune musculară.

Pe termen lung, deficitul de vitamina D poate provoca osteoporoză

Vitamina D susține funcția imunitară

Vitamina D te poate ajuta să ai o imunitate puternică și să reduci riscul de boli autoimune. 

Cercetătorii sugerează că ar exista o legătură între deficiența de vitamina D pe termen lung și dezvoltarea afecțiunilor autoimune, cum ar fi diabetul, astmul și artrita reumatoidă, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma această legătură. 

Vitamina D ar putea avea efecte și asupra reducerii celulelor canceroase și poate susține organismul împotriva infecțiilor și a inflamațiilor. 

Răcești mai des în timpul sezonului rece?

Numeroase studii arată că suplimentarea cu vitamina D, mai ales în timpul lunilor reci din an când soarele este absent, te poate ajuta să ții departe răceala și gripa. 

Alimente bogate în vitamina D

Principala sursă de vitamina D pentru corp este lumina directă a soarelui, de aceea i se mai spune și “vitamina Soarelui”. 

Dacă în lunile calde, sfârșit de martie/începutul lunii aprilie și până la sfârșitul lunii septembrie, majoritatea oamenilor pot produce suficientă vitamina D pentru a-și acoperi nevoile organismului, situația se schimbă pentru celelalte luni din an. Cu o cantitate redusă de lumină, între luna octombrie și începutul lunii martie, nu putem produce suficientă vitamina D doar din expunere la lumina soarelui. 

Vitamina D se regăsește și în câteva alimente, ca:

1. pește gras – cum ar fi somonul, sardinele, heringul și macroul

2. carne rosie

3. ficat

4. gălbenușuri de ou

5. alimente fortificate – cum ar fi unele grăsimi tartinabile și cereale pentru micul dejun

Cum e greu de controlat doza de vitamine din sursele naturale, o idee bună este să completezi doza de vitamina D prin suplimente alimentare. Poți alege pachetul Zitamine creat special pentru oase puternice, care conține vitamina D, sau să-ți creezi propriul pachet de vitamine și suplimente naturale completând chestionarul gratuit alcătuit de o echipă de medici, farmaciști și nutriționiști. 

Simptome: lipsa de vitamina D

Te simți epuizat, te dor oasele sau simți o slăbiciune musculară?

Pot fi semne că ai un deficit de vitamina D. Majoritatea oamenilor cu deficit de vitamina D sunt asimptomatici, însă dacă simți o stare de oboseală acută, dureri musculare și dureri oase sau ai modificări ale dispoziției, pot fi un indiciu al unei dereglări în corp. 

Principalele simptome ale deficitului de vitamina D includ:

1. Oboseală

2. Dureri osoase

3. Depresie sau sentimente de tristețe

4. Pierderea părului

5. Slăbiciune musculară

6. Pierderea poftei de mâncare

7. Imunitate scazută

Dacă experimentezi vreunul din aceste simptome, vorbește cu medicul tău. Acesta îți poate recomanda efectuarea unui test de sânge ca să verifice nivelul de vitamina D din corp. Așa, vei ști sigur dacă te afli în limitele normale ale vitaminei D sau dacă nivelul este prea scăzut.

De câtă vitamina D am nevoie?

Doza zilnică recomandată de vitamina D este stabilită în prezent la 400–800 UI/zi, dar aceasta poate fi prea mică pentru mulți adulți. Pentru o suplimentare moderată, o doză de 1.000-2.000 UI de vitamina D3 este suficientă pentru a satisface nevoile majorității populației.

Cel mai sigur este să ceri sfatul unui medic pentru un dozaj corect. Dacă alegi să îți iei singur aportul de vitamina D, ține cont de nivelul superior de aport tolerabil de 4.000 UI pe zi (UI/zi).

Dacă te întrebi cât timp se administrează vitamina D, studiile arată că administrarea zilnică sau săptămânală de vitamina D poate fi mai eficientă decât dozele mai mari luate în doze unice sau lunare.  

Descoperă vitamina D (producător: Zenyth) dizolvată în ulei de cocos - ajută să se absoarbă mai bine în organism

Când se ia vitamina D: dimineața sau seara?

Părerea generală a specialiștilor este că vitamina D se ia dimineața. 

Pentru că este o vitamină liposolubilă, adică solubilă în grăsimi, cel mai bine o administrezi alături de un mic dejun sănătos, cu grăsimi sănătoase. Poți opta pentru avocado, nuci, semințe sau ouă, produse lactate cu un nivel ridicat de grăsimi care vor ajuta corpul să absoarbă mai bine vitamina D.

Administrată seara, vitamina D poate interfera cu producția de melatonină și poate afecta calitatea somnului. Încă nu există suficiente studii care să ateste legătura, însă cel mai sigur este să iei vitamina D în prima parte a zilei alături de o masă bogată. 

Cine este mai expus riscului de deficit de vitamina D?

Cele mai expuse riscului de deficit de vitamina D sunt persoanele care nu stau suficient la lumina soarelui, care suferă de alergii la produse lactate sau urmează un regim vegetarian strict.

Persoanele cu un ton închis al pielii sunt mai expuse deficitului de vitamina D. Cu cât pielea este mai închisă la culoare, cu atât va absorbi mai puțin vitamina D de la lumina soarelui. 

Vârstnicii, persoanele obeze, cele cu osteoporoză și persoanele cu tulburări de malabsorbție, cum ar fi boala celiacă sau boala inflamatorie a intestinului sunt, de asemenea, expuse riscului de vitamina D. 

Efecte secundare - supradozaj de vitamina D

Vitamina D este sigură, atât timp cât este administrată în doze adecvate. 

Prea multă vitamina D luată sub formă de suplimente poate fi dăunătoare. Copiii cu vârsta de 9 ani și peste, adulții și femeile însărcinate și care alăptează care iau mai mult de 4.000 UI pe zi de vitamina D pot prezenta:

1. Greață și vărsături

2. Lipsa poftei de mâncare și scădere în greutate

3. Constipație

4. Slăbiciune

5. Confuzie și dezorientare

6. Probleme de ritm cardiac

7. Pietre la rinichi și afectarea rinichilor

Vrei să vezi ce vitamine ți se potrivesc?

Completează chestionarul   

Ce se întâmplă dacă iau prea multă vitamina D?

Dacă te gândești să suplimentezi doza de vitamina D ca să fii sigur că vei avea oase sănătoase, află că vei obține chiar efectul invers. Suplimentarea cu vitamina D pe o perioadă lungă de timp poate cauza acumularea de prea mult calciu în organism (hipercalcemie), care poate slăbi oasele și afecta rinichii și inima. 

Doar prin expunerea la lumina soarelui, nu poți ajunge la o supradoză de vitamina D. Dar dacă alegi să te expui un timp îndelungat la soare, amintește-ți să-ți protejezi pielea corespunzător pentru a reduce riscul de deterioare a pielii și apariție a cancerului de piele.

Vitamina D este esențială pentru un corp sănătos. Te ajută să ai oase și dinți sănătoși, o imunitate puternică și multe alte efecte benefice pentru corp. Cea mai importantă sursă de vitamina D este lumina soarelui. În timpul lunilor reci, îți poți completa doza zilnică de vitamina D prin suplimente alimentare și un mic dejun bogat în grăsimi sănătoase. 




DISTRIBUIE ARTICOL


  • 22/May/2024
  • |
  • 5 min

Cele mai bune suplimente pentru detoxifiere

Ai luat în calcul o cură de detoxifiere? Când cauți cele mai bune suplimente pentru detoxifiere trebuie să iei în cal...

Citește mai mult >

Cele mai citite

  • Mon, Nov 11, 2024
  • |
  • 6 min

Cele mai bune vitamine pentru imunitate

Un sistem imunitar puternic, care să lupte în prima linie cu bacteriile și virusurile, se poate dezvolta și natural prin alimentație, vitamine și suplimente alimentare. Din acest articol vei afla c...

Citește mai mult>

  • Mon, Nov 11, 2024
  • |
  • 7 min

Ce este quercetina? Proprietăți și beneficii pentru sănătate

Quercetina are numeroase proprietăți biologice unice care pot ajuta la ameliorarea performanțelor mintale și fizice și la reducerea riscului de infecții. De asemenea, quercetina este un compus anti...

Citește mai mult>

  • Mon, Nov 11, 2024
  • |
  • 5 min

Cum poți ameliora sindromul premenstrual?

  Sindromul premenstrual (SPM) este asociat cu o serie de simptome fizice și psihologice care se produc înainte de perioada menstruației. Cauza exactă a SPM este necunoscută, însă se pare ca este l...

Citește mai mult>

Înapoi sus

Înapoi sus