Infecția urinară: cauze și măsuri de prevenție

Infecția urinară: cauze și măsuri de prevenție

Infecția urinară: cauze și măsuri de prevenție

Infecția urinară este printre cele mai răspândite infecții bacteriene și poate afecta orice parte a sistemului urinar, inclusiv rinichii, vezica urinară, uretrele sau uretra. Cele mai afectate de acest tip de infecție sunt femeile. Dacă ai face orice să eviți acele senzații de usturime și disconfort, vezi cum te pot ajuta anumite schimbări ale stilului de viață și ce rol are  D-manoza în prevenția infecțiile urinare.  

Infecție urinara: simptome

Dacă ești femeie, atunci cel mai probabil ai experimentat deja o infecție urinară. Este una dintre cele mai răspândite infecții bacteriene, ce poate afecta orice parte a sistemului urinar, inclusiv rinichii, vezica urinară, uretrele sau uretra. Cele mai multe femei au infecții urinare recurente, în timp ce doar 1 din 10 bărbați va avea o ITU (infecție a tractului urinar) în timpul vieții.

Simptomele unei infecții urinare pot include:

1. Senzație de arsură la urinare

2. Un impuls frecvent sau intens de a urina

3. Urină tulbure sau colorată în roșu (hematurie sau sânge în urină) sau cu miros ciudat

4. Febră sau frisoane (un semn că este posibil ca infecția să fi ajuns la rinichi)

5. Durere sau presiune în spate sau în abdomenul inferior

Deși cele mai multe persoane cred că infecțiile urinare trec de la sine, acestea pot conduce la complicații mult mai grave. Dacă experimentezi oricare dintre simptomele de mai sus, îți recomandăm să consulți un medic de specialitate care să îți prescrie tratamentul potrivit.

Tipuri de infecții urinare

Infecțiile urinare pot apărea în diferite părți ale tractului urinar. Fiecare tip de infecție are o anumită denumire, în funcție de locul în care se află:

Cistită (vezică urinară): îți poate da senzația că trebuie să urinezi mai des sau de arsură sau durere la urinat. Este posibil, de asemenea, să ai dureri de burtă și urină tulbure sau sânge în urină. 

Pielonefrită (rinichi): poate provoca febră, frisoane, greață, vărsături și durere în partea superioară a spatelui sau în lateral.

Uretrita (uretra): poate provoca scurgeri și arsuri atunci când urinezi.

Cine este mai predispus la infecții ale tractului urinar?

Oricine poate face o infecție a tractului urinar, însă femeile sunt mai predispuse. Asta se întâmplă pentru că femeile au uretra (tubul care transportă urina din corp) mai scurtă și mai aproape de anus, acolo unde bacteriile E.coli sunt frecvente. 

Adulții în vârstă sunt, de asemenea, expuși unui risc mai mare de a dezvolta cistită, care se poate datora golirii incomplete a vezicii urinare. Există mai multe afecțiuni medicale care pot fi legate de asta, inclusiv o prostată mărită sau un prolaps al vezicii urinare (o afecțiune în care vezica urinară cade sau alunecă din poziția obișnuită).

Cât despre infecțiile urinare în sarcină, acestea sunt, într-adevăr, mai frecvente. În timpul sarcinii, extinderea uterului pune presiune pe vezică și uretre. Urina este mai puțin acidă și conține mai multe proteine, zaharuri și hormoni. Toate aceste schimbări scad capacitatea organismului de a lupta contra bacteriilor dăunătoare, iar infecțiile urinare devin mai frecvente.

Te întrebi dacă infecțiile urinare se pot transmite? Răspunsul este de cele mai multe ori nu, însă există cazuri extrem de rare în care te poți contamina de pe o suprafață infectată.

Poți să  previi o infecție urinară?

Este posibil să previi o infecție a tractului urinar prin anumite schimbări ale stilului tău de viață, ca menținerea unei bune igiene, hidratarea corespunzătoare sau evitarea îmbrăcăminții strâmte. Pe lângă aceste schimbări, există și suplimente alimentare care te pot ajuta să previi mai eficient infecțiile urinare. 

Încearcă D-Manoză naturală din mesteacăn recomandată de experții Zitamine

Menține o bună igienă

Poți preveni infecțiile urinare prin practicarea unei bune igiene personale, în special în cazul femeilor. Deoarece uretra este mai scurtă la femei și mai aproape de anus, e important să menții toată zona igienizată corespunzător.

Hidratează-te corespunzător

Asigură-te că bei suficiente lichide pe timpul zilei, ca bacteriile suplimentare să fie eliminate ușor din tractul urinar. Recomandabil este să bei 6 până la 8 pahare de apă pe zi. 

Evită îmbrăcămintea prea strâmtă

Îmbrăcămintea strâmtă în zona tractului urinar poate favoriza creșterea bacteriilor. Pe lângă îmbrăcămintea lejeră, alege lenjeria de corp din bumbac, care va împiedica umiditatea să rămână prinsă în jurul uretrei.

Suplimentele fără prescripție medicală pot fi și ele de ajutor în prevenirea infecțiilor urinare. 

D-Manoza în prevenția infecției urinare

Bacteriile E. coli cauzează 90% din infecțiile urinare. Odată ce aceste bacterii intră în tractul urinar, se prind de celule, cresc și provoacă infecții.

Cercetătorii cred că D-manoza ar putea funcționa pentru a trata sau a preveni o infecție urinară prin oprirea acestor bacterii să colonizeze regiuni din tractul urinar.

Cum funcționează?

Atunci când consumi alimente sau suplimente care conțin D-manoză, corpul tău o va elimina prin rinichi și tractul urinar. În timp ce D-manoza se află în tractul urinar, se poate atașa de bacteriile E.coli prezente în acea zonă. Ca atare, bacteriile nu se mai pot atașa de celule și nu mai pot provoca infecții.

Ce spun studiile despre D-manoză 

Un studiu din 2013 a evaluat D-manoza la 308 femei care au avut infecții urinare frecvente. D-manoza a funcționat la fel de bine ca antibioticul nitrofurantoina pentru prevenirea infecțiilor urinare pe o perioadă de 6 luni.

Într-un alt studiu din 2014, D-manoza a fost comparată cu antibioticul trimetoprim/sulfametoxazol pentru tratamentul și prevenirea infecțiilor urinare frecvente la 60 de femei. D-manoza a redus simptomele la femeile cu o infecție activă. De asemenea, a fost mai eficient decât antibioticul pentru prevenirea infecțiilor suplimentare.

Un studiu din 2016 a testat efectele D-manozei la 43 de femei cu infecție urinară activă. La sfârșitul studiului, majoritatea femeilor aveau simptome îmbunătățite.

Încearcă D-Manoză naturală din mesteacăn recomandată de experții Zitamine

Dacă ești femeie, e aproape imposibil să previi pentru totdeauna o infecție urinară. Poți, însă, să previi numărul acestora printr-o bună igienă, purtarea de îmbrăcăminte lejeră și hidratarea corespunzătoare. Pe lângă aceste obiceiuri, studiile arată că D-manoza poate avea efecte pozitive în prevenirea și ameliorarea simptomelor infecțiilor urinare. 


DISTRIBUIE ARTICOL


 • 20/March/2024
 • |
 • 5 min

Cele mai bune suplimente pentru detoxifiere

Ai luat în calcul o cură de detoxifiere? Când cauți cele mai bune suplimente pentru detoxifiere trebuie să iei în cal...

Citește mai mult >

Cele mai citite

 • Tue, Apr 16, 2024
 • |
 • 5 min

Cele mai bune suplimente alimentare pentru seniori

  Persoanele în vârstă se pot confrunta cu provocări în ceea ce privește atingerea nevoilor nutriționale. Odată cu vârsta, organismul devine mai puțin eficient în absorbția unor nutrienți cheie. Un...

Citește mai mult>

 • Thu, Mar 21, 2024
 • |
 • 5 min

Cum poți ameliora sindromul premenstrual?

  Sindromul premenstrual (SPM) este asociat cu o serie de simptome fizice și psihologice care se produc înainte de perioada menstruației. Cauza exactă a SPM este necunoscută, însă se pare ca este l...

Citește mai mult>

 • Thu, Mar 21, 2024
 • |
 • 5 min

Cum îți afectează sănătatea tractului gastrointestinal aspectul pielii și al părului?

Indiferent de cât de dedicat ar fi cineva rutinei de skincare, cremele și serurile nu pot merge foarte departe în misiunea lor de a îmbunătăți aspectul pielii și al părului. De fiecare dată când nu...

Citește mai mult>

Înapoi sus

Înapoi sus