Cum îți afectează sănătatea tractului gastrointestinal aspectul pielii și al părului?
- 30 July 2024
- |
- 5 min
- Dr. Elena Pogorevici
Indiferent de cât de dedicat ar fi cineva rutinei de skincare, cremele și serurile nu pot merge foarte departe în misiunea lor de a îmbunătăți aspectul pielii și al părului. De fiecare dată când nu bem suficientă apă sau ne răsfățăm cu prea multe dulciuri, ne trezim cu pielea lipsită de strălucire și părul lipsit de viață. Îngrijirea pielii și părului nu înseamnă doar tratarea stratului exterior; este important să le hrănești din interior – și asta începe cu un intestin sănătos.
Pielea și părul tău reflectă bine ceea ce se întâmplă în interiorul tractului gastrointestinal. Ai observat vreodată că atunci când ai probleme digestive și pielea ta este ternă și lipsită de vitalitate? Sau că îți cade mai mult păr decât de obicei? Asta pentru că legăturile din corpul tău intestin-piele și intestin-păr sunt reale și fac parte dintr-un sistem complex.
Vrei să vezi ce vitamine ți se potrivesc?
Completează chestionarulTractul tău digestiv găzduiește trilioane de microorganisme – inclusiv bacterii, viruși și ciuperci – care împreună alcătuiesc microbiomul intestinal și afectează , totul în corpul tău. Aceasta include digestia, absorbția nutrienților, starea de spirit, imunitatea și sănătatea pielii și a părului. De fapt, problemele cu pielea sau părul sunt adesea primele semne că tractul gastrointestinal are nevoie de puțin mai multă atenție. Deci, având grijă de acesta, ai grijă și de pielea și părul tău.
Moduri prin care îți poți menține sănătatea tractului gastrointestinal și astfel să îmbunătățești aspectul pielii și al părului:
Cel mai bun mod de a menține sănătatea tractului gastrointestinal este să consumi o dietă plină de fructe și legume proaspete, variate și colorate. Acest lucru ajută la dezvoltarea bacteriilor bune din intestine și te ajută în același timp să obții întregul spectru de nutrienți pentru a- îți menține microbiomul divers și echilibrat. Un microbiom sănătos contribuie la buna funcționare a tractul digestiv, astfel încât să poți absorbi mai bine nutrienții cheie precum vitaminele C, E, zinc și colagen pentru piele și păr.
Așa cum unele alimente te ajută să îți îmbunătățești microbiomul intestinal, altele îl pot perturba. Evită orice alimente la care ești sensibil, deoarece acestea îți pot inflama sau slăbi bariera intestinală. Alimentele procesate și zahărul rafinat, ar trebui, de asemenea, limitate. Prea mult zahăr nu numai că îți afectează mucoasa intestinală, dar hrănește bacteriile rele, dezechilibrând flora intestinală. În plus, poate deteriora colagenul și elastina din piele, făcând pielea să arate ternă și lipsită de hidratare, devenind astfel mai predispusă la riduri premature, potrivit unor cercetări.
Alimentele fermentate sau un supliment probiotic pot ajuta la reintroducerea bacteriilor bune în microbiomul tău, în timp ce le elimină pe cele rele. Acestea au bacterii vii care pot restabili echilibrul și promovează un raport sănătos între bacteriile bune și cele rele. Un microbiom sănătos și echilibrat contribuie la absoarbția nutrienților vitali.
Alimentele fermentate precum iaurtul, varza murată, kombucha sau miso sunt toate opțiuni sănătoase. Pentru a obține cele mai multe beneficii, combină-le cu prebiotice, un tip de fibre care ajută la dezvoltarea bacteriilor intestinale bune. Unele surse excelente includ usturoiul, ceapa, bananele și merele.
Nu există nicio modalitate ca pielea ta să strălucească fără o bună hidratare. Apa este esențială pentru fiecare funcție a corpului. Ajută la deplasarea nutrienților vitali și a oxigenului în corp, îndepărtând toxinele și deșeurile. O bună hidratare ajută intestinul să absoarbă eficient nutrienții. În plus, atunci când nu bei suficientă apă, sângele tău trage apa din celule, ceea ce duce la o piele deshidratată și mai puțin elastică.
Stresul cronic îți poate afecta aproape tot organismul. Intestinele, pielea și părul tău nu fac excepție. Cortizolul, principalul hormon al stresului, poate provoca un dezechilibru în microbiomul tău și îți poate slăbi bariera intestinală. De asemenea, poate scădea fluxul de sânge către piele, deturnând nutrienții, permițând toxinelor să se acumuleze, ceea ce duce la pete și păr fragil. Pentru a ajuta la reducerea stresului, asigură-te că te odihnești suficient, fă-ți timp pentru exerciții fizice și ai grijă să menții o dietă bine echilibrată. Ori de câte ori poți, fă-ți timp să te relaxezi, să meditezi, să asculți muzică sau să citești o carte. Unele suplimente alimentare, cum sunt cele din Pachetul Antistres, te pot ajuta să gestionezi mai ușor perioadele încărcate.
Somnul de frumusețe este real. Când nu ai un somn de calitate, pielea este uscată și lipsită de vitalitate. Somnul permite celulelor intestinale și pielii să se odihnească și să repare orice daune din timpul zilei. Lipsa somnului nu numai că interferează cu microbiomul, dar poate compromite repararea pielii peste noapte. Pentru a te trezi cu o piele strălucitoare, urmărește să obții cel puțin șapte până la opt ore de odihnă în fiecare noapte.
Vrei să vezi ce vitamine ți se potrivesc?
Completează chestionarulAspectul pielii și al părului poate fi un indicator puternic al sănătății tale generale. Pielea, părul și unghiile tale nu au nevoie de o rutină de îngrijire în 20 de pași. Sănătatea acestora este afectată de numeroși factori interni și externi, de la dietă până la obiceiurile de îngrijire a pielii. Atunci când ai grijă de sănătatea ta fizică și mentală, pielea, părul și unghiile te vor răsplăti.
Înapoi sus
Înapoi sus